Антимонопольний комітет оштрафував виробників та дистриб’юторів тютюну на 6,5 млрд грн

Через дії монополістів інші компанії не могли вийти на ринок дистриб’юторів

Сьогодні Антимонопольний комітет України виніс рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відомство наклало штрафів на 6,5 млрд грн, повідомили у прес-службі.

"Зібраними у справі доказами доведено, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання", - йдеться в повідомленні.

У справі фігурували компанії "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн", "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т. - Прилуки" та дистриб’ютор "ТЕДІС Україна".

В комітеті додали, що через змову виробників і дистриб’юторів жодна компанія не могла вийти на ринок дистрибуції сигарет та/або придбавати сигарети безпосередньо у виробників, а змушена буда купувати їх у ТОВ "ТЕДІС Україна" (або у його покупців). Ці порушення класифікували пунктом 5 частини другої статті 6 та пунктом 1 статті 50 Закону України "Про захист економічної конкуренції". Із загальної суми штрафу в 6,5 млрд грн, 3,4 млрд накладено на ТОВ "ТЕДІС Україна", а залишок поділили між виробниками.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти Європейської Бізнес Асоціації представили своє бачення Трудового кодексу.