Головна Новини Бізнес новини компаній Через бізнес Ігоря Бурми «Епіцентр» може занижувати ПДВ і ввозити товари з Росії, — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Через бізнес Ігоря Бурми «Епіцентр» може занижувати ПДВ і ввозити товари з Росії, — ЗМІ

Журналісти вказали на можливу поставку товарів для "Епіцентру" з Росії, для легалізації якої використовується компанія Ігоря Бурми

28 лютого 2020, 14:20 comments2903
Поділіться публікацією:
Через бізнес Ігоря Бурми «Епіцентр» може занижувати ПДВ і ввозити товари з Росії, — ЗМІ

Видання "КП в Україні" вважає, що торгівельна мережа "Епіцентр" може занижувати розмір ПДВ при імпортуванні товару за допомогою компанії-прокладки, а також ввозити товари з Росії і тимчасово окупованих територій Криму і ОРДЛО. Про це йдеться в матеріалі видання.

За даними журналістів, зазначену компанію під назвою ТОВ "Прем'єр Декор" "очолює" номінальний директор – 80-річний Леонід Бурма, а його син – Ігор Бурма – директор однієї з компаній-постачальників ТОВ "ТД "Трейд Груп". У двох цих компаній є загальний бенефіціар — Жанна Ткаченко. Вона бізнес-партнер Тетяни Суржик, рідної сестри Галини Гереги і одна із трьох засновників "Епіцентру".

Автори матеріалу підрахували, що за останні два роки ТОВ "Прем'єр Декор" поставило "Епіцентр" товарів на 150 млн грн. Мережа займає 94% у загальному обороті, а отже, "Прем'єр Декор" працює майже цілком на "Епіцентр".

На оптимізацію податкових витрат може вказувати той факт, що восени 2019 року компанія купила Porsche Cayenne за 2,8 млн грн, який був розбитий вже в грудні. На ремонт було витрачено 300 тис. грн, а весь податковий кредит з ПДВ від цього йде "Епіцентру".

"Мовою податкової схему можна описати так: коли ви купуєте Porsche, а продаєте плінтус, це називається "пересорт", і податкова відразу блокує реєстрацію податкових накладних. Якщо ви хочете купити люксове авто, податкова не дасть віднести витрати до господарських потреб, тому що це не вантажівка. Тому сплачений ПДВ назавжди залишається в бюджеті. У випадку з "Епіцентром" на цю суму мережа змогла зменшити виплату власного ПДВ", — наголошується в статті.

Також у статті "КП" вказується на ймовірну поставку товарів з Росії, для легалізації якої використовується все та ж ТОВ "Прем'єр Декор". Наприклад, на сайті торговельної мережі країною-виробником плінтусів Dardan вказана Німеччина. Однак згідно з семи митним деклараціям за листопад 2019 року, постачальником ТМ Dardan для ТОВ "Прем'єр Декор" виступає ТОВ "ТПГ "Солід"" з Свердловської області Росії.

"Зазначена фірма не єдиний постачальник з країни-агресора. У вересні 2019 у ТОВ "Прем'єр Декор" було 15 митних декларацій від трьох різних постачальників з РФ", — пише КП.

Більшість імпортних контрактів ТОВ "Прем'єр Декор" непрямі, отже простежити походження товару практично неможливо. Системний постачальник — індивідуальний підприємець Ірина Марківна Євтушенко з Краснодарського краю. Регіон межує з окупованим Кримом і пов'язаний з ним Керченською мостом.

Відзначається, що компанія Ігоря Бурми поставляє товар компанії Леоніда Бурми, яка, в свою чергу, нібито допомагає "Епіцентру" з ПДВ і продажем російської продукції, а, можливо, і продукції з тимчасово окупованих територій під виглядом європейської.

"І наостанок риторичне питання: якщо постачальники і компанія-прокладка безпосередньо пов'язані з родиною Герег, може керівництво "Епіцентру" не знати про схеми на митниці і плінтуси з РФ?", — йдеться в матеріалі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!