Експерти б'ють у дзвони: компанія "Рудь" може приховувати інформацію про хворих співробітників

Директор департаменту Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко заявив, що в Житомирській обласній санепідемстанції нібито приховують захворюваність на підприємстві "Рудь"

В Україні стартував перший етап виходу з карантину, незважаючи на високі темпи поширення коронавірусу в країні: близько 400 нових випадків на день. А це означає, що будь-який бізнес, який починає роботу, повинен дуже відповідально підходити до безпеки як своїх клієнтів, так і співробітників. Про це у своєму блозі говорить доктор політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

“Люди і психологічно, і фінансово втомилися від усіх обмежень. Особливо це стосується бізнесменів. Підприємці несуть серйозні збитки. Більше за всіх страждає малий і середній бізнес, трохи більш захищено себе відчуває великий бізнес. Але, в цілому, економічна ситуація досить складна. Так, Мінекономіки в першому кварталі 2020 року оцінило скорочення ВВП України в розмірі 1,2%, тоді як раніше прогнозувалося скорочення на 0,9%, - говорить експерт. - Частина бізнесу дотримується дотримання всіх санітарно-гігієнічних заходів. Але для багатьох це є складним завданням. Вже з'явилося багато журналістських розслідувань про те, як на тільки що відкритих літніх терасах ресторанів збираються великі компанії і передають з рук в руки меню, хоча правилами заборонено і те, і інше".

Петренко також розповідає про те, що йому відомі випадки, коли підприємства нібито намагаються приховувати інформацію про випадки виявлення захворювання у своїх співробітників. Експерт, посилаючись на дані Житомирської обласної санепідемстанції, каже, що 8 співробітників компанії "Рудь" (АТ "Житомирський маслозавод"), які працюють у продовольчому сегменті, нібито захворіли.

“Їх співробітники упаковують продукцію, яку потім споживають люди зі своїми дітьми, це дуже небезпечне явище. Дивно, що Санепідемстанція знає про це, але не застосовує ніяких заходів по підприємству. Як таке підприємство може функціонувати, коли заражених співробітників може бути в рази більше? Безумовно, передача вірусу на поверхні предметів має досить низькі шанси, хоча з продуктами харчування ситуація, швидше за все, йде трохи по-іншому. Правильним було б заявити про захворювання працівників публічно, а також обмежити свою діяльність до повного виявлення кількості захворілих. Жоден прибуток не вартий того, щоб наражати на небезпеку здоров'я та життя людей, як в регіоні, так і по всій Україні", - вважає Петренко, будучи впевненим, що це далеко не єдиний випадок в країні.