Головна Новини Бізнес економіка Стало відомо, чому в Україні практично зникла іпотека
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому в Україні практично зникла іпотека

На сьогодні іпотека становить менше 10% «живого» портфеля кредитів фізособам

8 серпня 2019, 11:55 comments3281
Поділіться публікацією:
Стало відомо, чому в Україні практично зникла іпотека

Іпотека практично зникла в країні в 2014 році. Це сталося через найглибшу кризу, яка почалася в країні в банківському секторі, передає прес-служба Національного банку України в соцмережі Facebook.

За словами директора департаменту фінансової стабільності Віталія Ваврищука, основними факторами, які вплинули на зникнення іпотеки, стали різке падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) і доходів населення, а також знецінення гривні та заощаджень в нацвалюті.

"Іпотека зараз становить менше 10% "живого" портфеля кредитів фізичним особам. Банки більше зосередилися на незабезпеченому споживчому кредитуванні, частково автокредитуванні. Попит на іпотеку не є високим, якщо враховувати процентні ставки на рівні більше 20%. Однак в умовах зниження інфляційного тиску, буде знижуватися і ключова ставка НБУ, і вартість фондування банків. Відповідно буде знижуватися і процентна ставка за іпотечними кредитами", — повідомив Віталій Ваврищук.

Так, іпотека повинна знову з'явиться в країні, коли для цього будуть необхідні передумови. На сьогоднішній день, кредитування здійснюється за більш високими стандартами, ніж було раніше. 

"Потрібно вирішити питання захисту прав кредиторів. Банки повинні бути впевнені, що вони зможуть захистити свої інтереси, якщо позичальники не будуть обслуговувати свої кредити. Без цього ніякого активного кредитування бути не може", — йдеться в повідомленні.

Крім цього, додається, що в Україні іпотечне кредитування активно почало розвиватися за кілька років до кризи у 2008 році. Тоді в країну заходили іноземні банки, які отримували від материнських структур мільярдні кредити в доларах. При цьому, спостерігався дуже високий попит на іпотеку серед домогосподарств.

"Переважало валютне кредитування, ставки за кредитами в доларах були нижчими, ніж за гривневими кредитами. Потім з'ясувалося, що це була катастрофа з точки зору подальших втрат банків від знецінення цих кредитів", — пояснили в НБУ.

Як писало видання "Комментарии", в НБУ мають намір захищати споживачів фінансових послуг



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!