Експерти підрахували, наскільки подорожчав м'ясний кошик за півроку

Вартість сала зменшилася на 5,5%

В Україні вартість м'ясного кошика збільшилася на 1,6%, або до 584,6 гривень. Такі дані наведені за перші півроку 2019 року, повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook Голова Національної ради економічного розвитку і економічний експерт Олексій Дорошенко.

За його словами, ще в грудні 2018 року, вартість м'ясного кошика була в межах 575,30 гривень. При цьому, вартість сала в першому півріччі 2019 року зменшилася на 5,5%. В м'ясний кошик входять по кілограму свинини, сала, яловичини, тушки і філе курки, а також варена ковбаса першого сорту.

"Ціна кілограму курки в тушці зросла з 57,80 грн до 60,20 грн, тобто на 4,2%. Вартість вареної ковбаси за півроку зросло з 93,20 грн до 96,60 грн, або на 3,6%. Трійку лідерів з подорожчання закрило куряче філе. У грудні 2018 року за кілограм ми платили 104,50 грн (в середньому), а в червні - вже 108,20 грн. Індекс зростання - 3,5%", - написав експерт.

Також за останні півроку подорожчала свинина з 115,40 грн до 119 грн і яловичина з 128,10 грн до 128,50 грн (на 0,3%). Але, з 76,30 грн до 72,10 гривень в Україні подешевшало сало.

"За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж з 1 січня по 1 липня 2019 року, вартість м'ясного кошика зросла в ціні на 3,5%. Філе курки подорожчало на 5,1%, тушка куряча і варена ковбаса - на 4,5%, свинина - на 3,8%, яловичина - на 2,1%. І тільки ціна сала знизилася на 0,5%", - пояснив Олексій Дорошенко.

При цьому, він зазначив, що на тлі подорожчання інших продуктів, вартість м'яса "досить не погано виглядає".

"Набір соціальних круп подорожчав з початку року на 14%, хлібний кошик - на 9%, а молочний кошик - на 2,6%. Тому зростання м'ясного кошика на 1,6% виглядає досить скромно. Ми бачимо, що низька купівельна здатність стримує зростання вартості м'яса", - йдеться в повідомленні.

Крім м'яса, за даними продуктових гіпермаркетів, в Україні подорожчала буженина по-домашньому - на 7,4%, молочні сардельки - на 7,5% і сирокопчена ковбаса - на 7,8%.

"М'ясні вироби дорожчають швидше, ніж саме м'ясо", - підкреслив економічний експерт.

продають найдешевший алкоголь.