Рубрики
МЕНЮ
Анастасия Лысенко
В Україні за рік вартість приготування 12 бутербродів зросла на 16%. В кінці червня минулого року для приготування цих бутербродів з ковбасою необхідно було витратити 63,20 гривень, повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook Голова Національної ради економічного розвитку і економічний експерт Олексій Дорошенко.
За його словами, всього за рік вартість приготування 12 бутербродів зросла до 73,60 гривень. А це на 16% дорожче.
"Кожен бутерброд виходить по 6,10 грн. Середня заробітна плата за рік збільшилася на 17%, мінімальна на 12%, середній розмір пенсії за віком — на 14,5%. З цього можна зробити висновок, що для тих, хто отримує пенсію і мінімальну оплату, звичайний бутерброд став менш доступним. Споживча інфляція за цей час зросла на 8,7%", — написав Олексій Дорошенко.
Для того, щоб підрахувати вартість приготування бутербродів, Асоціація постачальників торговельних мереж взяла найбільш поширений рецепт і використовувала власний моніторинг цін у великих містах.
"Беремо батон вагою 500 грам, варену ковбасу — 400 грам, вершкове масло — 100 грам і все нарізаємо. Намазуємо на хліб масло і розкладаємо ковбасу. Вийшло 12 смачних бутербродів. Якщо ви гурман, то можете їсти ковбасою вниз", — говорить економічний експерт.
Так,
вартість батона, вагою у 500 грамів за рік
збільшилася з 11,10 грн. до 14,50 гривень. Тобто, ціна піднялася на 30%. Варена
ковбаса першого сорту 400 грам зросла
в ціні з 33,80 грн. до 38,60 гривень. Вона
додала в ціні 14%. Вершкове масло 100
грам збільшилося в ціні з 18,30 до 20,50
гривень. Масло за рік стало дорожчим на
12%. Таким чином, приготування 12
бутербродів на сьогоднішній день обходиться
українцям близько 73,60 гривень.
Як
писало видання "Коментарі", за
тиждень ціни на лохину в Україні зросли
на 20%.
Новини партнерів
Новини