Головна Новини Бізнес економіка Журналіст викрив Вінниківську тютюнову фабрику в спонсоруванні сепаратизму на Закарпатті
commentss НОВИНИ Всі новини

Журналіст викрив Вінниківську тютюнову фабрику в спонсоруванні сепаратизму на Закарпатті

За даними журналіста Євгена Плінського, контрабанда сигарет Винниківської тютюнової фабрики може бути частиною спроб Угорщини вплинути на ситуацію на Закарпатті

14 серпня 2019, 17:55 comments4013
Поділіться публікацією:








Журналіст викрив Вінниківську тютюнову фабрику в спонсоруванні сепаратизму на Закарпатті

На сьогоднішній день Україна є найбільшим у світі постачальником контрабандних сигарет. Щогодини з нашої країни в Євросоюз поставляється 33 тис. пачок контрабандних сигарет. При цьому одним з головних нелегальних постачальників може бути Винниківська тютюнова фабрика. Таку інформацію озвучив журналіст телеканалу "1+1" Євген Плінський, відзначаючи, що кошти від цих поставок можуть направлятися на підтримку угорського сепаратизму на Закарпатті.

За даними KPMG, якщо у 2014 році з України в ЄС було завезено 500 млн сигарет, то в 2016-му – вже 5,8 млрд. При цьому ще в 2015 році на той момент голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль назвав Винниківську (Львівську) тютюнову фабрику головним постачальником контрабандних сигарет.

Аналогічну інформацію озвучує і журналіст Євген Плинский.

"Лідерами нелегального внутрішнього виробництва сигарет є Львівська (Винниківська) тютюнова фабрика і фабрика в Жовтих Водах. Вони випускають свої маловідомі бренди сигарет і підробки відомих брендів. Ці сигарети скуповуються контрабандними оптовиками і звозяться на склади у прикордонних регіонах", – стверджує журналіст.

За інформацією Плінського, до будівництва в Україні системи, в результаті якої наша країна стала "головним тютюновим головним болем Євросоюзу", можуть бути причетні люди з оточення екс-президента Петра Порошенка. Так, за його словами, реальним власником цієї фабрики є депутат Львівської міськради від БПП Григорій Козловський.

Плінський зазначив, що 4 липня СБУ спільно з Державним бюро розслідувань провели обшуки на Винниківській тютюновій фабриці за підозрою в контрабанді і ухиленні від сплати податків на мільярди гривень.

Журналіст також підкреслив, що 40% тютюнової контрабанди з України їде до Німеччини, ще 40 – у Великобританію, 15 – в Італію, а решта 5% — в інші країни ЄС. При цьому 80% всієї тютюнової контрабанди, як стверджує автор матеріалу, їде з України через кордон з Угорщиною – так зване "вікно недоторканності".

Мало того, Євген Плінський повідомляє, що контрабанда – нібито частина гібридного впливу на Закарпатті з боку Угорщини, поряд з роздачею угорських паспортів та фінансуванням місцевої громади угорців Закарпаться.

"Навідміну від дрібних схем, через контрабандне вікно на Закарпатті йдуть великі партії – по 5-10 фур – вони їдуть відкрито, їх ніхто не затримує по обидві сторони кордону. Координує цю роботу з угорської сторони директор великої угорської логістичної компанії. Заробіток від контрабанди сигарет частково йде на підтримку громад угорців на Закарпатті – пояснює Плінський.


Раніше повідомлялося, що за даними Державної фіскальної служби, Винниківська (Львівська область) тютюнова фабрика за 3 останніх роки не купила жодної акцизної марки для виробництва сигарет, але при цьому виробила понад 5 млрд. штук сигарет. Збитки держбюджету від контрабандних і податкових схем Винниківської (Львівської) тютюнової фабрики оцінюються більш ніж в 4 млрд. грн. у рік




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!