Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит вугілля і опалювальний сезон: економісти поділилися думками щодо проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит вугілля і опалювальний сезон: економісти поділилися думками щодо проблеми

Представник президента в Кабміні Андрій Герус констатував 19 серпня незадовільну підготовку до опалювального сезону: кількість вугілля на складах на 40% менше торішніх запасів. Як вирішити проблему (і чи це проблема) виданню «Коментарі» пояснили економісти

20 серпня 2019, 16:22 comments3091
Поділіться публікацією:
Дефіцит вугілля і опалювальний сезон: економісти поділилися думками щодо проблеми

За даними редактора в Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, під час наради щодо стану справ в енергетиці з'ясувалося, що Україна завантажує на склади понад 49 тисяч тонн вугілля в день, а потреба — 73 тисячі тонн. Витрата не заповнюється. Наявних запасів "чорного золота" вистачить лише до середини жовтня.

"Ми мали складну дискусію з компаніями теплової генерації, зокрема з великими, і говорили, що не можна використовувати запаси вугілля на складах як спосіб шантажу заради отримання високих тарифів. Ми хотіли б, щоб це не повторювалося і компанії тримали достатні обсяги вугілля на складах", — зазначив Герус.

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко не бачить в ситуації, проблеми.

"Вугілля завжди завозиться "з коліс". І, як правило, запаси вугілля на складах — у кращому випадку до одного місяця. Це специфіка даного виду палива, — пояснює Охріменко. — Не можна, щоб вугілля лежало півроку, потім його потрібно відбійними молотками бити. Вугілля, дійсно,  запасено менше. Зате запаси газу в наших сховищах складають вже майже 18 млрд кубометрів. Щоб спокійно пережили зиму – достатньо 20 млрд. кубів. Думаю, просто робиться ставка на газ. Втім, для того, щоб поповнити запаси вугілля час ще є".

Економіст Віктор Скаршевський налаштований не так оптимістично.

"Недостатній запас вугілля, особливо якщо буде холодна зима, є проблемою, — говорить він. – Вирішити проблему можна трьома шляхами: збільшення видобутку вугілля, перехід на інші джерела палива та імпорт вугілля. Т. к. терміни підтискають, два перших шляхи – не варіант. Залишається лише імпорт. При цьому потрібно розуміти, що є певні транспортні обмеження. Умовно кажучи, один мільйон тонн вугілля за два дні не завезеш. Згладити проблему є час. Але збільшення імпорту вугілля може негативно позначитися на курсі гривні".

Експерт також зазначив, що заява Геруса про нібито шантаж з боку компаній теплової генерації (заради отримання високих тарифів) виглядають полуполитическими. Особливо в світлі того, що він не навів конкретних прикладів такого "шантажу", і не пояснив, кого саме має на увазі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!