У липні облгази заборгували "Укртрансгаз" мільйони гривень

Сам же "Укртрансгаз" залишається винен ще 1338 млн грн замовникам послуг з транспортування газу

В Україні за п'ять місяців роботи ринку природного газу в режимі добового балансування, негативні небаланси учасників ринку склали 730,0 млн куб. м, або 4080 млн грн. При цьому, від замовників послуг транспортування, "Укртрансгаз" отримав оплату менше 3%, або 109 мільйонів гривень, передає прес-служба "Нафтогаз України" на своєму сайті.

Як зазначається, найбільший борг - 3888 млн грн, або 460, 9 млн куб. м, мають оператори газорозподільного механізму (ГРМ). З цієї суми, заборгованість підприємств під брендом регіональної газової компанії (РГК) становить 2995 мільйонів гривень, або 346, 5 млн куб. м.

"У липні відібраний і неоплачений облгазами газ на власні виробничо-технологічні витрати по мережах "Укртрансгазу" складає 47,2 млн куб. м, або 293, 5 мільйонів гривень. Цей обсяг розподілився між 43 існуючими на ринку облгазами. З них, заборгованості перед "Укртрансгаз" не мають 14 облгазів. Ще 9 облгазів сумарно відібрали 9,6 млн куб. м газу, а решта - 37,6 млн куб. м газу відібрали 20 облгазів", - йдеться в повідомленні.

Сам ж "Укртрансгаз" сплатив 33%, або 661 мільйонів гривень, але залишається винен ще 1338 млн грн замовникам послуг з транспортування газу. Найбільший борг "Укртрансгаз" зараз склався перед материнською структурою НАК "Нафтогаз України" (позитивний небаланс - 898 млн грн). Дочірніми компаніями "Нафтогаз України" є "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування".

Варто відмітити, що небаланс - це різниця між кількістю речовини, що надійшли в трубопровідну мережу і відібраними з неї учасниками комерційного обліку за добу або за звітний період.

"Укртрансгаз" не має можливості повністю погасити свої фінансові зобов'язання перед замовниками послуг транспортування та постачальниками газу. Тому потенційні постачальники відмовляються брати участь у тендерах компанії, що призводить до відсутності паливного газу Оператора газотранспортної системи (ГТС). В липні "Укртрансгаз" зміг домовитися з "Нафтогазом України" про термінове постачання 440 млн куб. м газу з відстрочкою платежу до кінця лютого 2020 року", - пояснили в прес-службі.

Як писало видання "Коментарі", в "Укртрансгаз" планують провести додаткові поставки газу з ЄС.