Головна Новини Бізнес економіка Експерти розповіли, чого чекати Україні від газових переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, чого чекати Україні від газових переговорів

Тристоронні газові переговори пройдуть у Брюсселі

10 вересня 2019, 19:40 comments3034
Поділіться публікацією:
Експерти розповіли, чого чекати Україні від газових переговорів

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель підтвердив участь української делегації у тристоронніх газових переговорах між Єврокомісією, Україною та Росією 19 вересня.

Експерти, опитані виданням "Коментарі", вважають, що нашій країні на цих переговорах доведеться непросто, оскільки в України вже програшна позиція.

Безглузда і абстрактна політика "Нафтогазу" завела Україну в глухий кут


Фінансовий експерт Олексій Кущ упевнений, що Україна мала раніше обдумувати переможну стратегію в газовій суперечці. Ідеальною моделлю для нашої країни, за його словами, став би газовий хаб. Для цього необхідно було прийняти законодавство, виділити газотранспортну структуру і структуру зберігання газу.

"Ми могли б стати хабом логістичним, технічним або як його ще називають – географічним. Прив'язати європейців до наших сховищ, до нашої ГТС. І тоді б політична складова повністю пішла з газових переговорів з Москвою. Адже переговори вели б не наші політики і чиновники, а європейські газові трейдери. У підсумку ж безглузда і абстрактна політика "Нафтогазу" завела нас у глухий кут. І прийдешні переговори ми проводимо, маючи вкрай слабкі позиції",- пояснив експерт.

На думку Куща, європейці будуть і далі говорити, що їм потрібні прогнозовані і підтверджені обсяги газового транзиту через Україну. При цьому, граючи в нейтралітет між Україною і Росією, будуть підігравати Москві.

"Думаю, нас будуть намагатися змусити підписати разовий газовий пакет — на зиму 2019-2020 роки, щоб в пікові навантаження споживання європейці не залишилися без газу. При цьому Росія буде змушувати Україну відмовитися від всіх газових претензій, включаючи виграні справи у Стокгольмському арбітражному суді (сума позовів близько 4 млрд дол)",- констатував Кущ.

Одноразовий газовий пакет, за словами фінансиста, невигідний Україні. Але і козирів у нас не так багато. А час працює на Росію.

"Чим довше ми будемо відкладати інтеграцію своєї системи в європейський ринок, створення свого хаба, тим більше ми будемо ставати нецікавими для партнерів. Нас обминають газовими потоками, Туреччина перетворюється в південно-європейський газовий хаб, з'являється азербайджанський (каспійський) транзит. До того ж, європейці активно розвивають термінали по прийманню зрідженого природного газу з країн Африки, США, Катару", — додав він.

У газових переговорах згадають про Крим і Донбас


Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує, що Україна затягнула вирішення питання про транзит. І тому вже програла.

"Давно потрібно було укласти такий договір, згідно з яким європейці купували б газ на українсько-російському кордоні. А вже ціну транзиту ми б обговорювали не з РФ, а з ЄС. До того ж, Росія втратила б можливість звинувачувати Україну в тому, що вона нібито краде з труби газ. Зрозуміло, що такий розклад позбавляв би Кремль важелів впливу на Україну, а також можливості шантажувати Європу", — сказав політолог.

Директор АМС припускає, що російська сторона на переговорах буде не тільки обговорювати зменшення обсягів транзиту газу через українську ГТС, але і намагатися продавити політичні моменти, в тому числі по Донбасу і Криму (щоб інтереси РФ були на першому місці).

Зазначимо, раніше стало відомо, що делегації України та ЄС у Брюсселі погодили позиції щодо транзиту газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!