Головна Новини Бізнес економіка Експерт розповів, що необхідно зробити для стабілізації цін на електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, що необхідно зробити для стабілізації цін на електроенергію

Для того, щоб врегулювати ситуацію на ринку електроенергії, необхідно звузити коридор граничних цін

18 вересня 2019, 12:20 comments1843
Поділіться публікацією:
 Експерт розповів, що необхідно зробити для стабілізації цін на електроенергію

Президент Агентства інвестиційного менеджменту "Енергоменеджмент" Олександр Притика вважає, що перегляд граничних цін на електроенергію допоможе збалансувати пропозицію на денному і нічному ринках.

На його думку, впровадження прайс-кепів було вимушеною мірою, яка пов'язана з високою монополізацією на ринку електроенергії.

"Ми бачимо на суміжних ринках – а ми працюємо з імпортної електроенергією, – що в денні години у нас завищена ціна, а в нічні години – занижена, що викликає певні перекоси, коли на ринку не вистачає електроенергії в нічні години. Тобто, люди свідомо йдуть на балансуючий ринок і отримують там 15% від ціни. Споживач, відповідно, теж платить цю ціну. І в денний час ціна яка невиправдано висока, тримається значною мірою штучно", — сказав він.

Експерт упевнений, що перегляд прайс-кепів допоможе частково прибрати дисбаланс пропозиції, також він порекомендував регулятору звузити коридор.

Суть його пропозиції полягає в тому, що в денні години граничні ціни знизити на 10%, а в нічні підвищити на 10%".

"На ціну електроенергії впливає ряд зовнішніх факторів, зокрема, зниження вартості вугілля і газу в останні місяці, але в цій ситуації НКРЭКУ не може оперативно реагувати на зміну ситуації на ринках", — зазначив Притика.

За його словами, якщо б у НКРЕ була б можливість щодня або щотижня міняти прайс-кепи з урахуванням  ситуації на ринках, то можна було б експериментувати, але на жаль, прийняття цього рішення займає мінімум 2 місяці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!