Головна Новини Бізнес економіка Експерти розповіли, які наслідки може мати арешт майна заводу «Кузня на Рибальському»
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, які наслідки може мати арешт майна заводу «Кузня на Рибальському»

Деякі експерти вважають, що «справа нічим не закінчиться»

18 вересня 2019, 15:56 comments2834
Поділіться публікацією:
Експерти розповіли, які наслідки може мати арешт майна заводу «Кузня на Рибальському»

Державне бюро розслідувань (ДБР) підтвердило інформацію про арешт майна заводу "Кузня на Рибальському". Арешт відбувся у рамках кримінального провадження з купівлі-продажу заводу. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про причини і перспективи цієї справи.

Арешт майна "Кузні на Рибальському": і Порошенко, і ДБР знаходяться на самому початку великої роботи

Експерт програми реформування правоохоронної і судової систем "Українського інституту майбутнього" Олександр Чебаненко нагадує, що за інформацією з відкритих джерел, починаючи з травня цього року, ДБР відкрило 12 кримінальних проваджень, у яких фігурує прізвище екс-президента Петра Порошенко.

"Одне з них – щодо купівлі-продажу майна заводу "Кузня на Рибальському" (у минулому – "Ленінська кузня"), а також акцій заводу. Як відомо зі ЗМІ, раніше це майно належало Петру Порошенку (разом з Ігорем Кононенко), а в 2018 році було перепродано Сергію Тігіпку, – говорить експерт. – За словами глави ДБР Романа Труби, відповідні процесуальні дії проводяться в рамках розслідування кримінального провадження стосовно можливого ухилення від сплати податків і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. На початку липня поточного року ДБР клопотало перед судом про арешт зазначеного майна. Таким чином, арешт 17 вересня – підтвердження того, що з боку ДБР було надано достатньо доказів зазначеного забезпечувального заходу – арешту".

Олександр Чебаненко підкреслює, що арешт майна у кримінальному провадженні передбачає позбавлення права на відчуження, розпорядження і користування майном. Мета ж арешту, за словами експерта, може бути різною: збереження речових доказів, забезпечення майбутньої конфіскації майна як виду покарання, для відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення або для майбутньої спеціальної конфіскації.

"Можна сказати, що і Порошенко, і ДБР в цій справі знаходяться в самому початку великої роботи. Попереду – цілий ланцюг експертиз для встановлення економічного збитку та інших обставин, аналіз доказів, виявлених під час обшуків і застосування негласних слідчих дій, інші слідчі дії, – підкреслює експерт "Українського інституту майбутнього". – Згідно з даними судової статистики, за рік в Україні виноситься менше 100 вироків у процесах щодо ухилення від сплати податків. При цьому, близько п'ятої частини вироків, які пройшли апеляційну інстанцію і вступили в силу, – виправдувальні. Таким чином, для ДБР це кримінальне провадження може стати справжнім іспитом на професіоналізм".

Арешт майна "Кузні на Рибальському": тиск на олігархів

Політичний експерт Андрій Єременко зазначає, що підприємства подвійного призначення, подібні "Кузні на Рибальському", продати законно у нас практично неможливо.

"Зроблено це було, щоб олігархи були слухняні, щоб був якийсь консенсус. Такий собі озброєний до зубів нейтралітет всіх проти всіх, – пояснює Єременко. – Адже у кожного з них можна щось знайти, кожен олігарх "під боєм". Але ніхто не хоче шукати, щоб не розгортати війну. Виникають ситуації, коли еліта приходить до думки, що "цього товариша можна роздягати". З приводу Порошенко такий консенсус, схоже, є".

Експерт сумнівається, що Порошенко посадять, адже це буде означати, що відкрито скриньку Пандори, і під ударом можуть опинитися всі.

"Свого часу так зробив Янукович, посадивши Тимошенко. Що було далі – ми знаємо, – продовжує Єременко. – Так що садити Порошенко, швидше за все, не будуть. Але роздягати будуть показово. Питання в рамках відкритої справи можна задавати до нескінченності".

Політолог Богдан Мірошников вважає те, що відбувається "пшиком і піаром на порожньому місці".

"Я на 100% впевнений, що це одна з багатьох хаотичних спроб нової влади хоч якось вколоти Порошенко. Пан Портнов є розробником кримінально-процесуального кодексу, за яким він написав півтора десятка заяв в Держбюро розслідувань. Тому не дивно, що всі заяви мали подальший хід, – пояснює експерт. – Те, що відбувається зараз – це не більше, ніж пшик і піар на порожньому місці. Якщо подивитися на юридичну складову, то розслідування і арешт майна "Кузні" – це всього лише процес в рамках кримінальної справи. Тобто, взагалі не важливо – чи мало місце кримінальне правопорушення, або ні – правоохоронні органи зобов'язані слідувати певним процедурам".

Мірошников вважає, що справа, як і всі інші справи проти Порошенка, нічим не закінчиться.

"Західні партнери на форумі YES відкрито заявили, що переслідування Порошенко закінчиться дуже погано для чинної влади, – говорить політолог. – А Європа жартувати не буде... У світлі того, що хоче Зеленський капітулювати перед РФ за допомогою все тієї ж Європи, йому вкрай важливо зберегти партнерські відносини з "близьким Заходом". Та й для співпраці з МВФ (як і з іншими найважливішими міжнародними організаціями) важливо не робити різких рухів. Поки що я бачу стратегію нової влади в наступному: вони повернули Портнова, який буде "кошмарити" Порошенко, не даючи останньому займатися політикою. Але Зеленський, Богдан, Коломойський і компанія не врахували того, що інтелекту, досвіду і навичок Порошенка із запасом вистачить для боротьби з "реваншистами" і "месники". Поки ж до ДБР та деяких судівпора додати в назву "імені Портнова" — так буде справедливо".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!