Головна Новини Бізнес економіка Місія МВФ в Україні: експерти оцінили підсумки роботи
commentss НОВИНИ Всі новини

Місія МВФ в Україні: експерти оцінили підсумки роботи

Експерти вважають, що МВФ цього більше спостерігав за тим, що відбувається в нашій країні

27 вересня 2019, 16:38 comments2018
Поділіться публікацією:
Місія МВФ в Україні: експерти оцінили підсумки роботи

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) з 12 по 26 вересня обговорювала у Києві нову програму. Очікувалося, що Міжнародний МВФ підтримає її в рамках механізму розширеного фінансування (EFF). Рішення так і не було прийнято.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думкою про те, які висновки можна зробити за підсумками візиту Місії МВФ в Україну.

Місія МВФ в Україні: ознайомчий візит

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає візит ознайомчим. На його думку, рішення про нову програму співпраці між нашою країною і МВФ може бути прийнято після того, як чіткіше вималюється держбюджет-2020.

"Думаю, що цей візит представників МВФ був ознайочим візитом з новою владою, новим урядом. А також – з проектом державного бюджету на майбутній рік, який був представлений тиждень тому в парламенті, – говорить експерт. – Місії МВФ важливо було побачити реалістичний фінансовий документ, без великого дефіциту. Або з таким, який не перевищував би безпечні норми (не більше 3% ВВП). Думаю, що подібний проект бюджету представники Фонду сприйняли позитивно. Але тепер вони будуть очікувати подання програми уряду (імовірно – наступного тижня), а також скоригований проект бюджету. Після чого буде вже конкретна розмова – про терміни і суми нової угоди".

За словами Андрія Новака, судячи з офіційних повідомлень, мова йде від трирічну програму та суму в 5-8 млрд дол.

Місія МВФ в Україні: акцент на реформах

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього" Данило Монін вважає, що МВФ просто продовжує займатися формуванням порядку денного реформ, які вони вважають пріоритетними.

"Очевидно, вони не збігаються з баченням уряду, тому транш поки відкладено, – пояснює експерт. – Хоч мені здавалося, що нам легко дадуть грошей, оскільки Зеленський відмовився від серйозних змін в економічній політиці та став продовжувати курс Порошенко. Але, незважаючи на це, все одно вийшов з відмовою. Я думаю, нам пора міняти порядок денний і, враховуючи українські інтереси в першу чергу, запускати зміну економічної моделі країни. Під тиском з боку МВФ це навряд чи можливо".

Місія МВФ в Україні: справа Приватбанку

Аналітик ГО "Слово і Діло" Валентин Гладких вважає, що ситуація традиційна для співпраці України з МВФ.

"З першого разу практично ніколи не вдавалося укласти нову угоду, – пояснює він. – Завжди знаходилися якісь причини. Але якщо раніше питання стосувалися загальнодержавних рішень (бездефіцитний бюджет, пенсійна реформа, ринкові ціни на газ), то цього разу, схоже, каменем спотикання стала ситуація з ПриватБанком. Пікантності ситуації додає те, що нинішнього президента України, як значну кількість депутатів, пов'язують з цими самими власниками, які вимагають повернути банк у свою власність. При цьому наші західні партнери чітко дали зрозуміти, що питання з ПриватБанком не має вирішитися на користь Коломойського".

Гладких підкреслює, що Володимиру Зеленському тепер доведеться вирішувати, що для нього важливіше: лояльність Заходу (включаючи новий транш МВФ) або відносини з Ігорем Коломойським. У той же час Коломойському теж доведеться розуміти, якою ціною може датися йому перемога в процесі навколо ПриватБанку.

"Це буде навіть не пірова перемога, а значно гірше... Я виношу за дужки питання законності чи незаконності приватизації цієї фінансової установи, – продовжує аналітик. – Я кажу про політичні аспекти. Якщо "українське незалежне правосуддя" винесе рішення на користь Коломойського, це призведе до різкого погіршення внутрішньополітичної ситуації в Україні (чутки про те, що Зеленський – це просто аватар Коломойського отримають підтвердження з усіма негативними наслідками для президента), а також до серйозних (якщо не катастрофічних) наслідків для України на міжнародній арені".

Раніше "Коментарі" писали, що переговори щодо програми фінансування України Міжнародним валютним фондом відбудуться через два тижні у Вашингтоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!