Головна Новини Бізнес економіка В Україні ліки можуть подорожчати на 15-30%
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні ліки можуть подорожчати на 15-30%

Однією з причин подорожчання ліків очікуване зростання витрат на ЖКП, оренду приміщень і заробітну плату

1 жовтня 2019, 10:31 comments2995
Поділіться публікацією:
В Україні ліки можуть подорожчати на 15-30%

Експерти фармацевтичного ринку прогнозують, що ліки в аптеках до кінця року можуть подорожчати на 15-30%. Про це йдеться в сюжеті телепрограммы Подробиці тижня"телеканалу "Інтер".

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що мінімальний кошик, найімовірніше подорожчає приблизно на 5% до кінця цього року. "Коли ми з вами говоримо про ліки ексклюзивні, звичайно там подорожчання може бути і більше – 10%, і 15%", — зазначив він.

У теж час віце-президент Об'єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Віктор Чумак прогнозує зростання цін на рівні 15%, а голова Всеукраїнського ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк припускає сезонне подорожчання ліків на 20-30%.

Пендзин однією з причин подорожчання називає очікуване зростання витрат на житлово-комунальні послуги, оренду приміщень і заробітну плату. Говорячи про нинішнє посилення курсу гривні до долара – воно не призведе до здешевлення імпортних ліків. "Всі імпортери закладають у вартість валютний ризик, курс близько 28 грн. за долар", — пояснює Пендзин.

Також експерти прогнозують, що може вирости в ціні популярний седативний препарат "Корвалол" через те, що столична компанія "Фармак" намагається стати монопольним виробником цього ліки.

"Корвалол", який коштує копійки, може подорожчати втричі, бо один із заводів вимагає ексклюзивні права на препарат. Монопольну перевагу йому не надають – і саме це є гарантією низької ціни "Корвалолу", — розповідають журналісти "Інтера".

 Адвокат Олександр Мамуня розповів, що є два основних ефектів, до яких завжди призводить штучна монополія – це підвищення ціни і погіршення якості.

"Ми це можемо спостерігати на прикладі інших індустрій в Україні. Коли ми знаємо, що є тільки один постачальник послуг, або тільки один виробник чогось- і всі скаржаться на якість і високу ціну", — говорить він.

 Аптечний ринок України останнім часом зростає в середньому на 11% в рік. У 2018 році через українські аптеки було продано ліків на $2,7 млрд.

Нагадаємо, що "Корвалол" з'явився в СРСР у 1959 році як аналог старого німецьких ліків "Валокордин". Реєстраційні посвідчення на нього мали 70 радянських фармпідприємств. Сьогодні препарат з такою назвою виробляють фармацевтичні компанії Росії, України, Білорусі, Казахстану та Узбекистану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!