Головна Новини Бізнес економіка Промисловий безвіз: експерти поділилися думкою, що від цього отримає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Промисловий безвіз: експерти поділилися думкою, що від цього отримає Україна

Експерти розповіли, які переваги отримає Україна, якщо промисловий безвіз із ЄС все ж запрацює

9 жовтня 2019, 16:40 comments2659
Поділіться публікацією:
Промисловий безвіз: експерти поділилися думкою, що від цього отримає Україна

Якщо Україна виконає необхідну підготовчу роботу у контексті питання про запуск промислового безвізу, відповідна оціночна місія Євросоюзу (ЄС) може прибути в Київ вже у першій половині 2020 року. Про це заявив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що Україні дасть промисловий безвіз.

Промисловий безвіз: якість української продукції

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук впевнений, що Україна точно виграє від промислового безвізу.

"Мова йде про те, щоб ми синхронізували наші стандарти до стандартів промислової продукції ЄС, – пояснює експерт. – При таких параметрах наша продукція зможе зі значно меншими проблемами потрапляти на європейський ринок. Ми збільшимо можливість для експорту не лише сировини, але й для готової продукції, а також комплектуючих для її виготовлення".

Промисловий безвіз: шанси для України

Політичний експерт Андрій Єременко також вважає промисловий безвіз великим шансом для України.

"Китай, товари якого масово йдуть в Європу, перестав бути "дешевою фабрикою". Дає про себе знати і довге логістичне плече. У цій ситуації В України з'являється можливість стати "фабрикою при Європі". Так, це другорядна роль. Але куди краща, ніж та, що була раніше. На відміну від того ж Китаю, ми не прагнемо до планетарного домінування, нам би просто заробити свої умовні "дві копійки". Так що з нами Європі зрозуміліше, зручніше працювати, чому сприятиме промисловий безвіз", – пояснює експерт.

У той же час, підкреслює Єременко, для того, щоб скористатися своїм шансом, Україні потрібна адекватна для інвесторів судова і податкова система. З цим, на жаль, поки – проблеми.

Промисловий безвіз: нові можливості

Для отримання промислового безвізу Україні необхідно приєднатися до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products (ACAA), нагадує економіст Іван Нікітченко.

"Як і у випадку з безвізом для приватних осіб, безвіз для промисловості означає, що українській продукції не треба отримувати сертифікати відповідності ("візи") для доступу на ринки ЄС, – пояснює експерт. – Україні необхідно гармонізувати своє законодавство з європейським, прийняти стандарти якості та створити/реформувати органи, які здійснюють контроль якості, а також скасувати регуляторні режими, що не відповідають європейським вимогам до аналогічних видів продукції".

Дія АСАА не поширюється автоматично на все – існує 27 категорій промислової продукції.

"Спочатку ринок відкривається для окремих галузей, і поступово для всіх 27. Україна не може втратити від отримання промислового безвізу, так само як і український громадянин не може втратити через те, що йому не треба візи для відвідин Європи. Він може просто не скористатися отриманими можливостями, – підкреслює Нікітченко. – Приєднання до АСАА спрощує життя вітчизняним компаніям, якщо вони хочуть продавати в ЄС. Вони це можуть робити і сьогодні, але треба витрачати час і гроші на проходження сертифікації. Ніхто і не зобов'язує наш бізнес змінювати свої ринки на європейські – продавай куди хочеш. Але ринок країн ЄС – один з найбільших у світі. Туди – проста логістика для наших компаній. Плюс, у багатьох країнах діють аналогічні або дуже схожі вимоги до продукції, які встановлені в ЄС. Це означає, що наш бізнес отримує більш легкий вихід на інші ринки. Особливо це зручно для малого та середнього бізнесу, чиї витрати на проходження сертифікації більше істотні, ніж для великого бізнесу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!