Головна Новини Бізнес економіка Зеленський пообіцяв особисто розглянути законопроект, що підвищує ренту на видобуток руди
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський пообіцяв особисто розглянути законопроект, що підвищує ренту на видобуток руди

Президент Зеленський заявив, що раніше не знав про внесення в Раду законопроекту №1210, який може у десять разів збільшити податки на руду в Україні в порівнянні з сусідніми країнами

11 жовтня 2019, 10:47 comments1535
Поділіться публікацією:
Зеленський пообіцяв особисто розглянути законопроект, що підвищує ренту на видобуток руди

Президент України Володимир Зеленський не знайомий з ініціативою депутатів від партії "Слуга народу" про внесення законопроекту №1210, який, серед іншого, передбачає різке підвищення рентних ставок на видобуток руди. Про це сам глава держави заявив у четвер, 10 жовтня, під час прес-марафону.

В ході спілкування з президентом, журналісти повідомили Зеленському про те, що у зв'язку з законопроектом №1210, який вже внесений у Раду, податки на руду в Україні можуть зрости в десять разів у порівнянні з сусідніми країнами. У відповідь президент дав зрозуміти, що з такою ініціативою нардепів від своєї партії не знайомий і пообіцяв розібратися в цьому законопроекті.

Примітно, що за словами міністра економіки Тимофія Мілованова, законопроект був внесений до Верховної Ради без прорахунків його впливу на економіку з боку міністерства.

Нагадаємо, 10 жовтня у Кривому Розі близько 400 працівників гірничодобувних підприємств влаштували мітинг, під час якого заявили про можливе закриття виробництв в разі прийняття законопроекту №1210.

Документ розширює поняття первинної переробки: замість собівартості руди і первинного дроблення за основу береться вартість кінцевого продукту — концентрату, окатишів, агломерату. Тим самим зростання платежів гірничо-збагачувальних комбінатів складе 300-400%. Крім того, документ передбачає перехід від індивідуальних ставок для окремих родовищ (зараз 14-25%) до встановлення нижнього порогу на рівні подвійної облікової ставки НБУ (зараз 34%). Нарешті, ставка ренти збільшується з 8 до 10%.

Як стверджують галузеві асоціації, прийняття законопроекту знизить виробництво залізорудної сировини вдарить по обсягах експорту України і, в кінцевому підсумку, призведе до зниження валютних надходжень і ослаблення гривні. В асоціаціях вже заявили про втрату робочих місць на Гзк, скорочення близько 30 тис. осіб.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!