Головна Новини Бізнес економіка НКРЕКП заявляє, що ДТЕК намагається блокувати імпорт електроенергії з Словаччини
commentss НОВИНИ Всі новини

НКРЕКП заявляє, що ДТЕК намагається блокувати імпорт електроенергії з Словаччини

У комісії виявили факти порушень законодавства з боку ДТЕК

11 жовтня 2019, 18:18 comments1677
Поділіться публікацією:
НКРЕКП заявляє, що ДТЕК намагається блокувати імпорт електроенергії з Словаччини

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) виявила факт блокування імпорту електроенергії з Словаччини компанією "ДТЕК Західенерго". Комісія запропонувала ввести штрафи за такі порушення. Про це йдеться в повідомленні НКРЕКП.

У комісії зазначають, що протягом трьох місяців після запуску нової моделі ринку електроенергії дефіцит пропозицій електричної енергії на ринках "на добу вперед" і на "внутрішньодобовому ринку" став значно менше.

Прес-служба НКРЕКП повідомляє, що учасники ринку заявляють про те, що окремі трейдери (постачальники), що входять до складу вертикально інтегрованих компаній або причетних до їх господарської діяльності, використовуючи монопольне становище, своїми діями блокують можливість імпорту електроенергії з держав – сторін Енергетичного Співтовариства, зокрема з боку Словаччини.

Зазначається, що мова йде про діяльність компанії "ДТЕК Західенерго", а також пов'язаних з нею трейдерів у торговій зоні Бурштинського "енергоострова". У результаті з липня по вересень було викуплено потужності міждержавного перетину з української сторони, але залишилися вільними потужності з боку Словаччини, у той же час обсяги імпорту електроенергії в цю зону з боку Словаччини були незначними.

"Одночасно компанія АТ "ДТЕК Західенерго" у липні-вересні 2019 року зменшувала обсяги продажу електроенергії на ринку "на добу вперед" і на "внутрішньодобовому ринку", що змушувало постачальників і споживачів отримувати електроенергію на балансуючому ринку за більш високою ціною", – наголошується в повідомленні.

НКРЕКП звернулася до оператора системи передачі електроенергії Словаччини – компанії SEPS, уряду Словаччини для з'ясування обставин того, що відбувається. Після проведення аналізу ситуації комісія запропонує врегулювати питання з допомогою введення обмежень на доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів по кожному з напрямів, а також введення штрафних санкцій для учасників ринку.

Раніше "Коментарі" писали, що НКРЕКП і Кабмін розробили модель для стримування тарифів у новому ринку електроенергії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!