Головна Новини Бізнес економіка Субсидії в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Субсидії в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям

Умови надання субсидій в нашій країні можуть змінитися

15 жовтня 2019, 15:02 comments2948
Поділіться публікацією:
Субсидії в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям

Верховна Рада найближчим часом планує розглянути у другому читанні і в цілому законопроект про верифікацію субсидій. У проекті бюджету на субсидії уряд планує виділити на вісім мільярдів гривень менше, ніж роком раніше. Чи можна говорити про те, що готується значне скорочення субсидіантів, наскільки це обґрунтовано і які можуть бути наслідки подібних кроків нової влади, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Субсидії в Україні: недосконала система

Політолог Віктор Таран підкреслює, що існуюча система пільг недосконала, тому нею багато зловживають, щоб протиправно отримувати допомогу від держави.

"Верифікація пільг дозволить перевіряти отримувачів державної допомоги одразу по всім реєстрам та базам даних, – говорить експерт. – Включаючи митні та реєстри власності. Така перевірка дозволить Мінсоцполітики побачити реальні доходи і витрати громадян".

Наприклад, як показує досвід, часто люди, які отримують допомогу від держави подорожують за кордон або ввозять товари на значно більші суми, ніж декларують.

"Після перевірки такі люди автоматично втратять право на субсидії. Враховуючи, що держава планує перекрити ці та інші схеми зловживання отримання допомоги від держави, передбачається, що кількість субсидіантів зменшиться. І, в тому числі через це, в бюджеті передбачили менше коштів на субсидії", – пояснює Віктор Таран.

Субсидії в Україні: несправедливі пільги

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів України Андрій Кривонос також наголошує, що скорочення кількості одержувачів державної допомоги – це не самоціль ініціативи. Інша справа – вилучення зі списку одержувачів тих, хто зміг себе туди внести з кількох причин.

"Проблема в тому, що по ряду регіонів знаходяться люди, які отримують по різних регіонах одночасно субсидії, матеріальну допомогу, додаткові платежі від місцевих органів влади. Саме такі подвоєння, а просто кажучи, "мертві душі" завдають істотної шкоди системі в цілому", – пояснює експерт.

На думку Кривоноса, вісім мільярдів гривень, які можна заощадити в процесі реалізації верифікації, дозволять не тільки вивільнити кошти для інших проектів, але й подумати про підвищення рівня коштів, які спрямовуються на соціальний захист вже верифікованих одержувачів.

"Проект Закону України "Про верифікацію і моніторинг державних виплат" (так він повністю називається) охоплює своїми правками цілу низку нормативних актів по всіх державних виплатах в Україні, що сприятиме якості системи соціального забезпечення в нашій країні, забезпечить недопущення "мертвих душ", інших зловживань як з боку социальних органів, так і з боку одержувачів, – упевнений експерт. – Сюди потрапляють пенсії, виплати із соціальних фондів, субсидії та ряд інших виплат. Незалежно від особливостей проекту, чесному пенсіонеру отримувачу субсидій, який усвідомлено прийняв на себе можливість отримувати субсидії, боятися таких змін не потрібно".

Субсидії в Україні: боротьба з бідністю

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль акцентує увагу на тому, що питання про надання субсидій залишається одним із найболючіших для нового уряду.

"З одного боку, треба виконувати передвиборні обіцянки, а з іншого грошей не вистачає не тільки на зниження тарифів, але й на забезпечення державної допомоги в обсягах 2019 року, – говорить він. – Новий законопроект, який, швидше за все, буде прийнятий у другому читанні, передбачає жорсткий контроль за інформацією. Якщо умовний громадянин, надасть неправдиві відомості, то всі нараховані гроші доведеться повернути в бюджет. Таке враження, що уряд бачить вирішення питання соціальної допомоги малозабезпеченим тільки в посиленні контролю".

Володимир Коваль не сперечається з тим, що є випадки навмисне поданої неправдивої інформації. Але таких випадків, за його словами, зовсім небагато.

"Кабміну варто було б пам'ятати, що в питаннях субсидій вони мають справу не з професійними шахраями, а з громадянами, які ледве зводять "кінці з кінцями". І не їх вина, що в Україні жебрацькі зарплати і пенсії, – упевнений експерт. – Особливу увагу до тих, хто має хоч щось цінне. Якщо, наприклад, маєш авто чи мотоцикл не старше 5 років то держава відмовить у субсидії. І виживай, як знаєш. А що, якщо це умовне авто (мотоцикл) просто не можна продати? Наприклад, мотор вийшов з ладу. Який вихід у громадян? Довідку з техслужби подавати?"

На думку аналітика, Кабміну варто було б зосередитися на боротьбі з бідністю.

"Розробляти програми підняття мінімальної зарплати і пенсій, а не ставати "фінансовим жандармом" для малозабезпечених, – каже Коваль. – Заручниками такої позиції уряду стають мільйони українських родин, яких залишаються один на один з їх фінансовими проблемами".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!