Головна Новини Бізнес економіка Кінець епохи бідності не настане: експерти поділилися думкою про Держбюджет-2020
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець епохи бідності не настане: експерти поділилися думкою про Держбюджет-2020

Експерти вважають, що українцям не варто чекати від бюджету-2020 підвищення зарплат і пенсій

16 жовтня 2019, 14:15 comments3984
Поділіться публікацією:
Кінець епохи бідності не настане: експерти поділилися думкою про Держбюджет-2020

Цього тижня парламент планує розпочати розгляд законопроекту про державний бюджет України на 2020 рік. Експерти розповіли виданню "Коментарі", яких змін можна очікувати, в порівнянні з проектом держбюджету, що представили раніше.

"Для тих, хто чекав різкого зростання зарплат і пенсій, бюджет-2020 стане розчаруванням"

Політолог Кирило Сазонов нагадує, що в основі Держбюджету-2020 від уряду Гончарука лежить проект, розроблений урядом Гройсмана.

"Нічого принципово нового – ніяких податкових ідей, коштів від приватизації або торгівлі землею Кабмін в проект бюджету не вніс, — зазначає експерт. — Правда, депутати запропонували свої правки до документа – цих правок ще на два бюджета. Але це теж звичний елемент картини".

Сазнов називає бюджет-2020 досить консервативним. Він зазначає, що помітного зростання зарплат і пенсій не передбачено (все в межах компенсації інфляції), фінансування нацбезпеки збережено на достатньому рівні — не вище 5%.

"Тобто, бюджет досить реалістичний. Але для тих, хто чекав різкого зростання зарплат з пенсіями та зниженням тарифів він стане розчаруванням. Кінець епохи бідності, на жаль, не настане просто за бажанням уряду. Економіка — занадто інертна", — резюмує політолог.

"Нові депутати поки не знають, як засунути в бюджет свої хотілки"

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко вважає, що особливих змін у держбюджеті не відбудеться.

"Нові депутати поки не знають, як засовувати туди свої "хотілки". Втім, можливо будуть зміни щодо різкого збільшення витрат на РНБО — 28,16 мільярдів гривень проти 177,7 мільйонів (ред. – в 2019 році). Однак загальна тенденція до збільшення витрат на армію і силові структури збережеться. Також скоротяться видатки на освіту і охорону здоров'я, які, судячи з усього, не є пріоритетом для нової влади, — говорить Бєлашко. – Все це говорить про те, що нова влада буде продовжувати курс минулої влади, спрямований на мілітаризацію суспільства – на побудову поліцейської держави".

"За підсумками прийняття бюджету можна буде зробити висновок, чи були обіцянки нової влади реальними"

Народний депутат VIII скликання, юридичний і політичний експерт Ігор Алексєєв вважає, що суспільство та експертне середовище було розчароване проектом бюджету. Адже виборча кампанія Володимира Зеленського і партії "Слуга народу" будувалася на чітких тезах про збільшення соцстандартів, значне підвищення добробуту пересічних громадян. В той же час, нагадує експерт, представлений проект держбюджету цих показників не мав. Більше того – в ньому були визначені пункти про збільшення витрат на держапарат, хоч раніше говорилося, що їх будуть скорочувати.

"З іншого боку, якщо ми хочемо бачити в бюджеті підвищення соцтандартів, потрібно говорити про низку бюджетоутворюючих законопроектів, — продовжує експерт. – Це питання податків, митних платежів, деталізації економіки, акцизів, ренти. Без цього про збільшення дохідної частини бюджету не може бути мови. Поки ми не бачили в Раді розгляду законопроектів, які б істотно збільшили дохідну частину бюджету. Так що зараз ми не можемо говорити про те, за рахунок чого можливе зростання інвестицій і реального сектору економіки".

Враховуючи, що держбюджет-2020 повинен відповідати передвиборчим обіцянкам президента і його політсили, даний фінансовий документ має шанси кардинально відрізнятися від тих показників, які ми бачили в первинній редакції, упевнений Алексєєв.

"За підсумками прийняття бюджету можна буде зробити висновок, були обіцянки нової влади реальними, чи просто популістичними", — резюмує експерт, підкреслюючи важливість збільшення витрат на оборону і нацбезпеку.

Спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що Верховна Рада має намір розглянути в першому читанні законопроект про державний бюджет на 2020 рік в п'ятницю, 18 жовтня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!