Головна Статті Бізнес економіка Криптовалюта від Facebook «Libra»: революція, яку доведеться відкласти
commentss НОВИНИ Всі новини

Криптовалюта від Facebook «Libra»: революція, яку доведеться відкласти

Нову криптовалюту від Facebook – Libra – планувалося запустити в першій половині наступного року, але, схоже, всесвітньо відома соцмережа збирається відкусити більше, ніж здатна проковтнути і зі стартом доведеться почекати, якщо не забути про нього зовсім

18 жовтня 2019, 12:03 comments5521
Поділіться публікацією:
Криптовалюта від Facebook «Libra»: революція, яку доведеться відкласти

Біля витоків створення нової криптовалюти Libra

Проект з розробки електронної валюти був ініційований компанією Facebook навесні 2018 року, коли засновник соцмережі Марк Цукерберг оголосив про створення нового відповідного підрозділу компанії і запросив очолити його екс-президента PayPal Девіда Маркуса.

Головною особливістю задуму з нехитрою робочою назвою Facebook Coin повинно було стати використання грошових транзакцій популярних месенджерів WhatsApp, FB Messenger і сервісу Instagram. Функція оплати через додаток для спілкування використовувалася Facebook ще з 2015 року, але через незручність банківської системи процес нерідко затягувався, що, власне, і привело до ідеї позбутися від "слабкої ланки" у ланцюжку покупець-продавець.

Трохи пізніше сольний проект соцмережі переріс у консорціум. Для управління і нагляду над ним була створена організація Libra Association зі штаб-квартирою в Женеві (Швейцарія). Cтаном на червень туди входило 28 учасників. У тому числі: платіжні системи Mastercard, Visa, PayPal; інтернет-магазини eBay і Farfetch, а також Uber, Vodafone, Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Spotify і багато інших (за винятком хіба що представників банківської системи). Для вступу в "клуб" і доступу до управління кожен інвестор повинен заплатити 10 млн дол., і, хоча у Facebook говорять, що всі гравці отримають рівні права щодо розмірів своєї частки в асоціації представники соцмережі замовчують.

Що являє собою нова криптовалюта Libra

У січні цього року Цукерберг підтвердив свої наміри, а вже в червні його підопічні опублікували детальну інформацію про розроблений фінансовий інструмент – криптовалюту Libra, яку назвали чи на честь римської одиниці ваги, чи від французького слова Libre (вільний).

Нова "монета" повинна працювати за технологією блокчейн, яка передбачає, що всі платежі будуть автоматично записуватися в спеціальну базу даних Libra Network. Причому розробники обіцяють приголомшливу швидкість обробки транзакцій – до 1000 в секунду. Для порівняння, Ethereum здатний всього на 15 операцій в секунду, біткоїн і того менше – на 7.

На відміну від біткоїна з його високою волатильністю Libra позиціонується як стабільна валюта, вартість якої буде прив'язана до банківських депозитів і короткострокових державних цінних паперів (точно так само як і традиційні міжнародні валюти). Це позбавить користувачів Libra різких стрибків курсу. Перший випуск електронної валюти запланований на 2020 рік. Він буде підтримуватися активами, деномінованими в чотирьох основних валютах: доларах США, євро, ієні і фунтах.

На перших порах Libra буде включена як доповнення до основних продуктів Facebook – FB Messenger, WhatsApp і основного сайту Facebook через електронний гаманець Calibra. На старті це забезпечить аудиторію в 2,5 мільярда користувачів. Також планується випуск окремих додатків для IOs і Android, а відкритий код дасть можливість стороннім розробникам вбудовувати в систему свої додатки.

Криптовалюта Libra – революційний фінансовий інструмент

Передбачається, що Libra можна буде вільно купувати за місцеву валюту, витрачати на різні транзакції (оплата послуг і покупок в онлайн-магазинах, грошові перекази тощо) з мінімальною комісією і перераховувати на свій розсуд. Причому робити все це без посередництва банків, адже тільки на перекази за кордон існуючі сервіси забирають у користувачів близько 50 млрд дол. на рік. З такими можливостями та величезним охопленням аудиторії у Libra є всі шанси значно вплинути на економічний і фінансовий ландшафт у світі.

Експерти відзначають, що в довгостроковій перспективі випуск власної криптовалюти не тільки може зробити Facebook ключовим гравцем в електронній комерції майбутнього, але і створити серйозну загрозу традиційним фінустановам. Так, центробанкам стане складніше контролювати рух капіталів і підтримувати жорстку монетарну політику, а світове поширення Libra взагалі може "посунути" позиції основної розрахункової одиниці – долара США (з приводу чого вже встиг висловити свою стурбованість президент США Дональд Трамп). Також проект може стати першим живим втіленням ідеології, лежить в основі такого фінансового інструменту як спеціальні права запозичення (SDR, Special Drawing Rights) та інших ініціатив МВФ/Світового банку.

Реакція світових регуляторів на криптовалюту Libra

Не дивно, що річна презентація Libra викликала неоднозначну реакцію у регуляторів різних країн, які побачили в новій криптовалюті загрозу існуючому порядку речей. У Національній комісії з фінансових послуг Південної Кореї зазначили, що в разі, якщо всі користувачі Facebook переведуть хоча б десяту частину своїх банківських заощаджень у Libra, платоспроможність і кредитні резерви банків значно знизяться, а це створить відчутні ризики для ринків. Вже не кажучи про можливе повальне вилучення вкладів і переказу коштів у криптовалюту під час криз. Також корейські банкіри висловили побоювання з приводу використання інструменту для відмивання грошей, наводячи як аргумент той факт, що такі великі фінансові інститути як Goldman Sachs або JPMorgan відмовилися брати участь у проекті Facebook.

На протилежній стороні континенту інновацію взагалі сприйняли в багнети. Європейські чиновники розкритикували декларовану децентралізованість криптовалюти в умовах, коли її випуском і контролем займається безпосередньо Facebook. Так, міністр фінансів Франції Бруно Ле Маре виступив категорично проти введення Libra в країнах ЄС через непрозорість цифрової валюти та ризику зловживання її домінуючим положенням на ринку, а в Німеччини пішли ще далі і взагалі заборонили в країні випуск будь-яких паралельних цифрових валют. Трохи місця для оптимізму й нещодавній доповіді цільової групи країн "Великої сімки", де наголошується, що запуск глобальної криптовалюти типу Libra неможливий поки не будуть доведені її безпека та надійність. Єдиним європейський регулятором, що висловився на підтримку Libra, виявився регулятор Швейцарії FINMA, який заявив, що не бачить жодних підстав для побоювань.

Не визначилися з остаточною позицією на батьківщині проекту – у США. З однієї сторони американський уряд не хоче втратити нагоди зайняти лідируючі позиції у світовій технологічній гонці, а з іншого – явно побоюється можливості відділення інтересів техногігантів від інтересів держави. Можливо, до ініціативи Facebook поставилися б більш лояльно, якщо б не нещодавні гучні скандали з Cambridge Analytica, втручання Росії у вибори президента США і періодичні витоки даних. На думку конгресмена США Уоррена Девідсона, щоб уникнути втрати часу і нервів Facebook просто варто було б додати підтримку біткоїна у своєму гаманці так як власний криптовалютний проект просто кристалізував усі основні проблеми соцмережі.

Тепер у Сенаті Сполучених Штатів вимагають "залізних" гарантій захисту персональних даних, недопущення відмивання грошей і фінансової стабільності, без яких проект буде просто похований.

Цікаво, що проблеми з законодавством США виникли нещодавно і у іншого проекту – Gram – власної криптовалюти месенджера Telegram Павла Дурова, яку повинні були запустити 31 жовтня поточного року. На Telegram Group Inc. і її дочірню компанію TON Issuer Inc. подано позов до суду з боку Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), в результаті чого дітище Дурова ризикує втратити левову частку інвестицій.

Тим часом слухання по справі Libra у Вашингтоні тривають – 23 жовтня на питання політиків "Чому ми повинні довіряти Facebook?" повинен буде відповісти сам творець соцмережі, який замінить попереднього доповідача – куратора проекту Девіда Маркуса.

Криптовалюта Libra: відкладений запуск

На цьому проблеми Libra не закінчуються. Створена для управління проектом Libra Association тріщить по швах. Незважаючи на "наполеонівські" плани Цукерберга зібрати під своїм прапором не менше 100 компаній, асоціацію продовжують покидати учасники. На сьогодні від початкового списку з 28 компаній залишилося всього 21.

Про свій вихід з проекту один за одним оголосили такі гравці як EBay, PayPal, Mercado Pago, Booking Holdings, Visa, Stripe і Mastercard. Причому за даними Bloomberg, три останні компанії пішли через політичний тиск з боку уряду – сенатори-демократи пообіцяли пильніше придивлятися до тих, хто надає підтримку проекту.

Проект залишають не тільки компанії. Нещодавно з команди розробників пішов топ-менеджер Саймон Моріс, раніше успішно співпрацював з технологічної компанією BitTorrent.

Втрата впливових членів "клубу" (в тому числі і платіжних систем зі світовим ім'ям) навряд чи допоможе швидкому запуску електронної валюти навіть у разі, якщо Сенат США і Євросоюз дадуть "зелене світло". А вже із законодавчими перепонами якщо старт проекту і відбудеться, то навіть за найсміливішими прогнозами відбудеться це не раніше початку 2023 року. Втім, у керівництві Асоціації не опускають руки і кажуть, що дефіциту в охочих взяти участь у створенні нової криптовалюти не відчувають. 15 жовтня компанії, які залишилися в проекті обрали раду директорів і сформували виконавчу групу консорціуму. Так що поки Libra здаватися не збирається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!