Головна Новини Бізнес економіка «Потрібно зменшити фінансування поліції, прокуратури, СБУ, Кабміну та Офісу президента», - експерти про Бюджет-2020
commentss НОВИНИ Всі новини

«Потрібно зменшити фінансування поліції, прокуратури, СБУ, Кабміну та Офісу президента», - експерти про Бюджет-2020

Експерти не побачили в Держбюджеті-2020 ніяких передумов для розвитку економіки України

21 жовтня 2019, 19:42 comments2383
Поділіться публікацією:
«Потрібно зменшити фінансування поліції, прокуратури, СБУ, Кабміну та Офісу президента», - експерти про Бюджет-2020

Верховна Рада підтримала в першому читанні проект бюджету-2020. Опитані виданням "Коментарі" експерти впевнені, що головний фінансовий документ перед прийняттям його у другому читанні зазнає значних змін.

"Бюджет буде зовсім інший"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин підкреслює, що в проекті закону про держбюджет не враховані ті зміни, які сама ж Верховна Рада наприймала недавно.

"Немає доходів від ринку землі, немає легалізації азартних ігор і бурштинового бізнесу, немає змін від прийняття нової програми уряду. Бюджет готувався на старому прогнозі соціально-економічного розвитку. Все це буде нове до другого читання. І бюджет буде зовсім іншим", — впевнений Олег Пендзин.

"Бюджет фактично копіює те, що було у минулих урядів"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній також вважає, що до другого читання бюджету буде практично повністю переписаний.

"Бюджет не поганий, ні хороший. Але він фактично копіює те, що було у минулих урядів, — говорить Загородній. — Де-факто — це бюджет Кабміну Гройсмана. Багато питань виникне навколо виділення субвенції на округи мажоритарників. Дуже каламутна стаття витрат на діяльність Ради нацбезпеки і оборони, понад 28 мільярдів гривень – це, звичайно, перебір".

Серед позитивів експерт відзначив відсутність в бюджеті доходів від податкового тиску, які намагаються провести через парламент. Тобто, можуть і не провести.

"З поганого – я не побачив, за рахунок чого уряд має намір домагатися обіцяного зростання ВВП на 40%. Так, мова йшла про таке зростання за п'ять років. Але ж повинні бути хоч якісь передумови, повинні бути позначені пріоритетні галузі економіки, які мають намір розвивати. Нічого цього немає, — підкреслює Загородній. – Зате є серйозний удар по соціалці, що, звичайно, стане перешкодою для прийняття бюджету в цілому. Опозиційні "Слузі народу" фракції знайдуть що сказати з цього приводу. Та й у самої пропрезидентської політсили можуть бути внутрішні чвари по ряду бюджетних моментів".

"У держбюджеті-2020 слід перерозподілити занадто великі витрати на силовиків на користь галузі культури і освіти"

Експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту Микола Спірідонов вважає, що у держбюджеті-2020 слід перерозподілити занадто великі витрати на силовиків на користь галузі культури і освіти.

"Коли прем'єр-міністр Великобританії Черчілль під час Другої світової війни побачив бюджет, в якому були значно знижені витрати на культуру і освіти, він заявив: "А заради чого тоді ми воюємо?". Те ж можна запитати і в нашій ситуації. Економлячи на школах і культурі, ми крадемо майбутнє у нашої країни. Це неприпустимо, — впевнений Спиридонов. – Адже ми не Північна Корея, де силовики відчувають себе привільно, а наука, культура і соціалка загнані в кут".

Експерт УИАМП нагадує, що деякі українці отримують пенсію нижче прожиткового мінімуму, який зараз становить трохи більше двох тисяч гривень для працездатного населення. При цьому зарплати деяких чиновників обчислюються десятками, а то і сотнями тисяч гривень. І бюджет не демонструє, що влада має намір якось вирівнювати ситуацію з соціальної несправедливістю.

"Я вважаю, що необхідно зменшити фінансування поліції, прокуратури, СБУ, Кабміну, Офісу президента. І збільшити фінансування науки, культури, соцпрограм, спорту. Це називається — вкладати гроші в майбутнє", — резюмує Спириодонов.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що коміка, шоумена і одного з членів журі проекту "Ліга Сміху" Сергія Сівохо призначили на посаду радника секретаря РНБО з питань реінтеграції і відновлення Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!