Головна Новини Бізнес економіка Зниження облікової ставки: експерти розповіли, наскільки реальне подальше зниження
commentss НОВИНИ Всі новини

Зниження облікової ставки: експерти розповіли, наскільки реальне подальше зниження

Експерти оцінили плани НБУ щодо зниження процентної ставки

25 жовтня 2019, 13:41 comments1984
Поділіться публікацією:
Зниження облікової ставки: експерти розповіли, наскільки реальне подальше зниження

Правління Національного банку України (НБУ) вирішив з 25 жовтня знизити облікову ставку з 16,5% до 15,5% річних. У прес-службі НБУ зазначили, що прогнозний сценарій Нацбанку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% на кінець 2021-го за умови стійкого зниження інфляції до мети 5%. Чи реальне таке зниження виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Зниження облікової ставки явище позитивне

Експерт Української фабрики думки, фахівець у галузі соціальної політики та макроекономіки Юрій Гаврилечко підкреслює, що зниження облікової ставки це, безумовно, позитивне явище.

"Ситуація, коли вартість грошей для внутрішнього ринку в більше двох перевищувала показник офіційної інфляції, виглядала відверто фантастичною і говорила про те, що дані Держстату не відповідають насправді, – пояснює Гаврилечко. – До 2021 року можна знизити облікову ставку до 8%, а можна і до 0%, якщо, звичайно, переслідувати мету поліпшення економічної ситуації. Незрозуміло, правда, що тепер буде на своє виправдання говорити Мінфін, розміщуючи облігації внутрішньої держпозики з прибутковістю істотно вище розміру облікової ставки".

Зниження облікової ставки: різко знижувати не можна

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко згоден з даними НБУ, що інфляція знижується. Він також відзначає важливість ставити інші цілі.

"Всі говорять НБУ про те, що з інфляцією ми справляємося, але одна з причин нерозвитку бізнесу – висока вартість грошей, кредитів. Природно, зниження облікової ставки дуже важливо, це дає можливість підштовхнути розвиток економіки. У той же час, неправильно різко знижувати облікову ставку, – впевнений Дорошенко. – Будь-яке різке рішення в економіці призводить до негативних наслідків. І в цьому сенсі я вітаю поступове, обережне зниження облікової ставки, що не провокує зростання інфляції. Нагадаю, що 25 квітня цього року регулятор знизив облікову ставку з 18% до 17,5%, в липні – до 17%, у вересні – до 16,5%".

Зниження інфляції до 5% до кінця 2021 року Дорошенко здається вельми оптимістичним. У той же час він не заперечує, що розрахунки виглядають НБУ досить професійно.

Зниження облікової ставки: коли і як можливо

Фінансовий експерт Іван Богдан вважає, що зниження інфляції до 5% можливо тільки в умовах продовження жорстоких умов монетарної та фіскальної політики.

"Але тоді треба забути про темпи зростання ВВП на рівні 3% і вище, – попереджає експерт. – Економічний блок уряду так і не зрозумів, що в Україні – величезний відкладений споживчий попит, спричинений у тому числі, найнижчим у Європі (на даний момент) рівнем життя".

Іван Богдан пропонує уряду переглянути історичну ретроспективу динаміки інфляції та економічного зростання східноєвропейських країн у період 90-х років, коли вони активно наздоганяли своїх більш розвинених західних партнерів по ЄС.

"До того моменту, поки зазначені країни не наблизилися до позначки 40-50% від рівня життя розвинених країн ЄС, високі темпи економічного зростання супроводжувалися високими темпами інфляції. В Україні зараз розрив у рівні життя з передовими країнами ЄС становить п'ять разів", – підкреслює експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!