Головна Новини Бізнес економіка Європа нам допоможе: експерти оцінили шанси України на успіх у газових переговорах
commentss НОВИНИ Всі новини

Європа нам допоможе: експерти оцінили шанси України на успіх у газових переговорах

Ніхто не хоче залишатися без газу взимку

28 жовтня 2019, 12:54 comments1807
Поділіться публікацією:
Європа нам допоможе: експерти оцінили шанси України на успіх у газових переговорах

Черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Європейською комісією, Україною і Росією запланований на 28 жовтня у Брюсселі. Нагадаємо, що попередня зустріч відбулася у вересні. Приводом для консультацій є питання продовження контракту на транзит газу з Росії в Європу через територію України після 2019 року, оскільки діюча угода закінчується в кінці грудня.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від цієї зустрічі.

Ситуація не критична

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що ситуація, порівняно з попередніми переговорами, особливо не змінилася.

"У НАК "Нафтогаз" — хороші запаси газу в сховищах (близько 21.6 млрд. кубометрів), що допомагає його переговорній позиції. І у "Газпрому" ситуація не критична. Висока температура в Європі знижує попит, запаси в сховищах високі — це дозволить компанії виконати свої контрактні зобов'язання — навіть якщо про транзит найближчим часом не домовляться. Так що навряд варто очікувати прориву, всі будуть тягнути час", — зазначив експерт.

Позиція України ослаблена

Голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук також вважає, що пропозиції сторін не зміняться.

"Швидше за все, "Газпром" буде далі чекати результатів імплементації анбалдінгу (реструктуризації НАК "Нафтогаз" — ред.). Часу мало для цього, тому будуть напевно говорити про контракт на рік. Це нам не вигідно. В кращому випадку під гарантії Єврокомісії можуть домовитися про більший термін договору. Але умови ще будуть обговорювати", — підкреслює експерт.

Також Корольчук звернув увагу, що поки не зрозуміла позиція по Стокгольмському арбітражу, адже "Газпром" хоче обнулити все, а позиція "Нафтогазу" щодо готовності до поступок до кінця не ясна.

На березі Рубікону

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що українці та європейці не хочуть залишатися без газу взимку.

"Очікувати хотілося б вже фінального підписання контракту між Україною і РФ, щоб припинити ці ігри і заспокоїти українців, яких зовсім не приваблює ситуація замерзати в квартирах і будинках. Цього чекають і наші європейські партнери", — зазначила вона.

За словами експерта, Росія готова надати Україні знижку на газ для споживачів.

"Пропозиція російської сторони, погоджена з Путіним, тепер звучить так: даємо знижку 20% на кожній тисячі кубів газу у разі підписання контакту про прямі поставки для українських споживачів. Вигода для українського бюджету є, але тут втручається політика. Та й позиція представника НАК "Нафтогаз" послаблює надію на згоду України", — пояснила Кушнір.

Експерт нагадала, що "Нафтогаз" вимагає негайного погашення боргу перед Україною за судовим рішенням Стокгольмського арбітражу. Масла у вогонь перед переговорами підлили і в Нацбанку, де заявили, що Росія буде змушена прокачувати через ГТС України близько 50 млрд кубометрів газу для виконання зобов'язань перед Європою.

"Шантаж очевидний. Так що 28 число – це Рубікон, на якому головну роль переговірника при таких позиціях має зіграти європейська сторона", — резюмує Світлана Кушнір.

Раніше видання "Коментарі" писало, що представники Російської Федерації під час тристоронніх переговорів щодо транзиту газу в Брюсселі оголосили про готовність укласти транзитний контракт з Україною за нормами Євросоюзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!