В РФ хочуть послабити санкції Заходу, легалізувавши гральний бізнес в Криму, - експерти

Експерти вважають, що створення ігрової зони в Криму не збільшить кількості іноземних інвесторів

У анексованому місті Ялта в Криму прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв розпорядився створити ігрову зону "Золотий берег", де буде легальний гральний бізнес. Навіщо це робить РФ, і як може цьому протидіяти Україна, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

"Проект "Золотий берег" - це спроба привернути увагу іноземних інвесторів"

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, голова правління БО "Інститут чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смілянський нагадує, що ідея створення у Криму гральної зони не нова.

"Ця ідея обговорювалася і до окупації території Кримського півострова Російською Федерацією. У 2014 році вже окупанти і кримські колабораціоністи повернулися до цієї ідеї, - каже експерт. – Правда, далі розмов і обговорення ідеї, її реалізація не просунулася. Приблизно в 2016 році окупанти знову намагалися реанімувати реалізацію цього проекту. Безрезультатно. Так що версія 2019 року - це вже третій підхід окупантів і колабораціоністів до її реалізації".

За словами Смілянського, обговорювалися різні варіанти розміщення гральної зони в Криму. Регіон Великої Алушти, регіон Великої Ялти, Північно-західна частина узбережжя Криму. Тепер кажуть про Кацивелі. Ідея в тому, що азартні люди з усього світу будуть приїжджати в окупований Крим – в створений на його території варіант Лас-Вегаса або Монте-Карло. З точки зору окупантів реалізація такого проекту має дати кілька результатів, зазначає експерт.

По-перше - розмивання санкційного режиму навколо Криму.

"Спроба просунути ідею, що Крим - це територія Росії. Такої реакції хочуть з боку міжнародного співтовариства. З відповідним тиском на Україну визнати цей факт", - пояснює Смілянський.

По-друге, на думку окупантів, реалізація такого проекту дасть можливість залучити іноземні інвестиції.

"На мою думку, в першу чергу вони розраховують залучити "кримінальні гроші". Адже кримінал є супутником грального бізнесу. Більшою чи меншою мірою, залежно від держави, на території якої розташовані гральні зони", - підкреслює експерт

По-третє, реалізація проекту гральної зони дасть можливість окупантам стверджувати про виконання даних обіцянок. Хоча це питання, на думку Смілянського, їх хвилює в окупованому Криму найменше.

Ну, а по-четверте - гральна зона для окупантів є надією на деяке пожвавлення туристичної активності в Криму.

"Можна припустити, що в умовах безвиході, з точки зору хоч якогось натяку на економічний розвиток на окупованій території Криму, Кремль створить всі умови для реалізації цього проекту. Вплинути яким-небудь чином на реалізацію проекту з боку України неможливо. А ось додатково створити навколо окупованої території Криму зону "економічного та інвестиційного неприйняття" для зарубіжних резидентів цілком реально. Це буде зроблено для скасування дії норм Закону України про вільну економічну зону в Криму, що, в свою чергу, дозволить вжити додаткові закони про регулювання економічних відносин з окупованими територіями і державою-агресором. На другому етапі реалізації проекту можна ввести випереджаючі санкції проти всіх тих, хто будь-якою дією буде сприяти реалізації цього проекту в окупованому Криму. Тільки слід розуміти, що подібні дії не є одноразовою акцією. Це прозора і послідовна політика, яка не приймає винятків. Тоді можна розраховувати і на підтримку з боку наших західних партнерів".

"Крим став справжньою "дірою" для бюджету Росії"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль упевнений, що Крим став справжньою "чорною дірою" для бюджету РФ.

"Так, тільки в 2019 році півострів отримав з російської скарбниці близько 2,34 мільярдів доларів. Економіка Криму в занепаді. Там, по суті, немає з кого збирати податки, - каже Коваль. - Промисловість, сільське господарство, фінансовий сектор так і не оговталися від наслідків анексії. З туризмом теж усе непросто. Хвиля патріотичного чаду спала, і відпочинок у Криму для середнього класу росіян знову став чимось екстремальним. А так званий "бюджетний турист" особливо скарбницю анексованого острова не поповнить. Іноземні інвестори, через санкції і чути не хочуть про вкладення в окупований регіон. Ось і шукає російська влада будь-який спосіб наповнення Кримського бюджету".

На думку аналітика, Україні слід реагувати активізацією судових справ у міжнародних судах.

"Будь-який іноземний інвестор повинен розуміти, що бізнес в Криму, в тому числі і гральний, - це "чорна мітка". Це судові позови в європейських судах, це повна заборона на ведення будь-якої діяльності в Україні, - підкреслює Коваль.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що новий голова Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що гральний бізнес в нашій країні повинен знаходитися в руках держави і чітко їм контролюватися.