Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли, чи слід чекати на світову економічну кризу і як "захистити" від неї Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли, чи слід чекати на світову економічну кризу і як "захистити" від неї Україну

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб вважає, що економіка України має значний потенціал

6 листопада 2019, 18:08 comments1900
Поділіться публікацією:
У Нацбанку розповіли, чи слід чекати на світову економічну кризу і як "захистити" від неї Україну

У найближчому майбутньому світ навряд чи сколихне масштабна економічна криза, а українська економіка, незважаючи на залежність від світових показників, має потенціал. Про це заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб розповів, що наразі економісти не бачать реальних загроз для чергової економічної кризи у світі.

"Я хочу порівняти 2008 рік і нинішню ситуацію. Сказати, що рівень дизбалансів у світовій економіці такий же, як був 11 років тому,  не можна. Якщо ми дивимось на фінансові ринки чи на ситуацію в США, Європі, то не бачимо таких бульбашок, котрі можуть призвести до значної кризи. Однак передбачити кризу стовідсотково – неможливо", — сказав Сологуб.

Як приклад, заступник глави НБУ навів ситуацію навколо так званої торговельної війни: припустимо, якщо Трампа буде обрано на другий термін і він влаштує повну торговельну блокаду Китаю, то темпи зростання китайської економіки можуть знизитися з 6% до 2%. Але, на думку Сологуба, це скоріше політичний ризик.

За словами Сологуба, наша країна експортує досить багато і дуже залежить від світових цифр, але, попри це, стан української економіки поступово покращується.

"Якщо подивитися на світові ціни основного товару українського експорту – металу, сільськогосподарської продукції, то, за виключенням руди, – із-за аварії в Бразилії ціни дуже зросли, інші ціни – не знаходяться на дуже високому рівні, порівняно з 10-15 роками тому. Однак у достатньо негативній ситуації щодо цін на світових ринках Україна демонструє досить стале зростання. Наразі наш висновок щодо економічної ситуації і впливу світових економічних трендів такий, що українська економіка як і раніше має значний потенціал", — заявив Сологуб.

На його думку, зменшення вартості запозичень, зростання ВВП, зменшення інфляції допомагає ізолювати Україну від економічних негараздів.

Як писав портал "Коментарі", у Нацбанку пояснили, що буде з інфляцією після завершення транзитного контракту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!