Головна Новини Бізнес економіка Верифікація соціальних виплат: експерти розповіли, чому Зеленський ветував закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Верифікація соціальних виплат: експерти розповіли, чому Зеленський ветував закон

Експерти розповіли, що стоїть за рішенням Володимира Зеленського про накладення вето на закон про верифікацію соціальних виплат

8 листопада 2019, 17:04 comments3932
Поділіться публікацією:
Верифікація соціальних виплат: експерти розповіли, чому Зеленський ветував закон

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон №1231, що передбачає верифікацію соціальних виплат (пенсій і субсидій). Експерти розповіли виданню "Коментарі", що може стояти за цим рішенням, а також – бути чи не бути "тотальній верифікації".

Верховна Рада прийняла цей закон 17 жовтня 249 голосами нардепів, а автор законодавчої ініціативи – нардеп від "Слуги народу", глава податкового комітету Данило Гетьманцев.

Верифікація соціальних виплат: закон потрібно доопрацювати

Політичний експерт Олександр Антонюк зазначає, що ветований законопроект потребує доопрацювання щодо уточнень термінології і визначень, а також – з урахуванням тих поправок, на яких наполягає Офіс президента.

"У пропозиціях від президента до закону України "Про верифікацію та моніторинг державних виплат" зазначено, що він не може бути підписаний з ряду причин, – пояснює експерт. – Зокрема, законом пропонується внести зміни в абзац другий частини третьої статті 32 закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та абзацу другого частини сьомої статті 11 закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та інших громадських формувань", виклавши їх у новій редакції (підпункти 11, 12 пункту 2 розділу "Прикінцеві та перехідні положення"). Але пропоновані зміни викладені без урахування необхідності надання Національному агентству з питань запобігання корупції (НАПК) безпосереднього автоматизованого доступу до Держреєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань відповідно".

Антонюк підкреслює, що в разі внесення змін, пропонованих законом, що надійшов на підпис, можливість надання НАПК доступу до згаданого вище держреєстру будуть фактично втрачені, а агентство позбавлено права такого автоматизованого доступу.

"Враховуючи мотиваційну частину позиції Офісу президента, цей закон буде підписаний главою держави після внесення у нього змін, які передбачають доступ НАПК до згаданих вище державних реєстрів", – підкреслює експерт.

Верифікація соціальних виплат: що змусило президента накласти вето

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що накласти вето на даний закон президента підштовхнуло ще й небажання створювати надмірне соціальне напруження в суспільстві.

"Зараз усі наелектризовані у зв'язку з подіями навколо зрушень на шляху реалізації "Мінська". Не всім подобається спроба саме так вирішити ситуацію на Донбасі. А тут ще й держбюджет-2020 ми побачили далеко не соціальний, як, можливо, розраховували прихильники Зеленського. Тільки багатомільйонне урізання субсидій чого варте. Так що на Банковій, думаю, вирішили взяти відстрочку із втіленням у життя "тотальної верифікації". Знайшли, за що зачепитися, щоб повернути закон до парламенту. Там врахують зауваження. І закон, швидше за все, приймуть. Але в більш, скажімо так, сприятливий для влади час", – каже Золотарьов.

Верифікація соціальних виплат: коли схвалять

Доктор економічних наук, депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що закон буде доопрацьований з побажаннями президента, після чого ухвалено, підписано, і реалізований у повному обсязі.

"При цьому я досить скептично ставлюся до цього законопроекту, – зазначає економіст. – Верифікація як контроль за тим, чи розумно витрачаються бюджетні кошти – це нормально. Але органи, що призначають субсидії, і так повинні розуміти, кому і чому вони її призначають. А всякого роду додаткові перевірки, які у нас намагаються узаконити, це шлях до тоталітарного суспільства, де всі обшукуються, де заохочуються "стукацтво", стеження і так далі".

Верифікація соціальних виплат: потрібні поправки

Експерт з питань ЖКГ, виконавчий директор Українського інституту аналізу політики та менеджменту Андрій Никончук упевнений, що закон про верифікації – правильний і буде прийнятий після внесення відповідних поправок.

"Закон – архіправильний і архінеобхідний. Потрібно розуміти, що немає "державних грошей", є гроші платників податків, які повинні раціонально використовуватися, – пояснює Никончук. – Ми вже мали приклади, коли одержувач тієї чи іншої субсидії дозволяв собі такі витрати (купівля авто, дорогих гаджетів), які не кожен міг собі неодержувач дозволити. Верифікація дасть можливість систематизувати державні соціальні виплати, провести ретроспективу – історію їх отримання – тими або іншими громадянами. І здійснювати перевірку всіх видів державної допомоги – того, що людина отримає від держбюджету в силу наявності у неї того чи іншого соцстатусу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!