Головна Новини Бізнес економіка Бюджет-2020: експерти висловилися про швидкий розгляд головного фінансового документа країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджет-2020: експерти висловилися про швидкий розгляд головного фінансового документа країни

Експерти вважають, що в другому читанні Держбюджет-2020 буде прийнято більшістю голосів

12 листопада 2019, 15:53 comments2335
Поділіться публікацією:
Бюджет-2020: експерти висловилися про швидкий розгляд головного фінансового документа країни

Верховна Рада України планує на цьому тижні розглянути у другому читанні Державний бюджет на 2020 рік. Які шанси, що документ буде прийнятий, а також, які в нього слід було б внести зміни, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

"Те, що кошти на субсидії зменшують — так це передбачувано"

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що держбюджет-2020 буде прийнято.

"Голосів у провладної фракції партії "Слуга народу" для цього достатньо. Можливо, посперечаються, будуть якісь демарші, заяви зі сторони опонентів. Але прийняттю головного фінансового документа це не завадить, — вважає Охріменко. – Тим більше, що бюджет не особливо відрізняється від попередніх".

На думку глави УАЦ, однією з основних проблем бюджету є неадекватно низький прожитковий мінімум (в районі двох тисяч гривні), до якого прив'язано багато виплат. І на який нереально прожити.

"Дохідна частина бюджету явно підмальована, — продовжує Охріменко. — Зроблена ставка, що зросте імпорт, гривня ослабне, долар зміцніє. І таким чином, можна буде наповнити казну за рахунок зростання надходжень від імпортного ПДВ. Також мені здається неадекватно великим дохід, який влада має намір отримати за рахунок прибутку держпідприємств (по більшій частини – збиткових). Ну, а що кошти на субсидії зменшують — так це передбачувано".

"Уряд на старті показав нездатність забезпечити заявлене ним зростання економіки на 40% за п'ять років".

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін також прогнозує прийняття бюджету на цьому тижні.

"Він пройшов другу стадію оптимізації і там врахована частина правок депутатів. З урахуванням того, що резервів у дохідній частині там практично немає, то і "хотілок" особливо запхати не вдасться", — говорить Монін.

Експерт позитивно оцінив бажання уряду оптимізувати головний кошторис країни.

"Він оптимізований приблизно на 1,5% ВВП. Це хороший результат, — зазначає Монін. — Основна моя претензія до бюджету — це страх ставити більш високі показники зростання економіки. А, значить, уряд відразу на старті показав нездатність забезпечити заявлене ним зростання економіки на 40% за п'ять років".

"Якщо розбіжності в "Слузі народу" спливуть при голосування за бюджет, це стане відправною точкою остаточного розколу монобільшості"

Суттєвих змін у проекті бюджету-2020 очікувати не варто. Після розгляду профільними комітетами його внесуть на голосування в тій же редакції, яка існує на сьогодні, впевнений політтехнолог Олександр Кондратенко.

"Швидше за все, головний фінансовий документ країни буде проголосований у цей четвер — всупереч тому, скільки галасу було щодо його антисоціального спрямування, — продовжує експерт. — Опозиційні сили вже змирилися з тим, що їх правки не враховувалися. Є привід вважати, думка опозиції буде й далі ігноруватись в парламенті і уряді".

Разом з тим, зазначає Кондратенко, якщо внутрішньопартійні розбіжності в "Слузі народу" спливуть при голосуванні за бюджет, це стане відправною точкою остаточного розколу монобільшості.

"Хотілося б відзначити планове зростання бюджетного прибутку від приватизації. У першому варіанті ця цифра становила п'ять мільярдів гривень, а зараз — цілих 12 мільярдів. Напрошується висновок, що з молотка піде більше держпідприємств, ніж раніше очікували організатори аукціону за в рамках великого розпродажу країни", — говорить експерт.

Правильним кроком в бюджеті багато називають збільшення витрат на освіту і медицину, нагадує Кондратенко.

"А ось збільшення фінансування МВС більш ніж на 12% — до 93 млрд грн — вважаю необґрунтованим. Не можна перетворювати країну на поліцейську держава, — впевнений політтехнолог. — Тим більше, що ефект роботи цих структур останнім часом практично непомітний. Набагато справедливіше було б додати турботи про тих же вчителів і пенсіонерів в грошовому еквіваленті, як це звучало в передвиборчих гаслах".

На думку Кондратенко, проект бюджету-2020 в першу чергу враховує інтереси і побажання міжнародних кредиторів.

"Для стабільності фінансової системи це необхідно. Але позитивних змін у соціальній політиці поки що не проглядається. Головний фінансовий документ держави не виправдовує очікувань багатьох простих громадян, і це може призвести до нагнітання невдоволення в масах", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що правовий комітет Ради сьогодні о 15:00 має розглянути проект бюджету-2020, та прийняти його можуть вже у четвер.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!