Головна Новини Бізнес економіка Держбюджет-2020: експерти розповіли, чи можуть з'явитися якісь зміни в головному фінансовому документі країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбюджет-2020: експерти розповіли, чи можуть з'явитися якісь зміни в головному фінансовому документі країни

Експерти розповіли, що може з'явитися у підсумковій версії державного бюджету на 2020 рік, яку підпише президент

20 листопада 2019, 14:07 comments1975
Поділіться публікацією:
Держбюджет-2020: експерти розповіли, чи можуть з'явитися якісь зміни в головному фінансовому документі країни

Державний бюджет України на 2020 рік, прийнятий у другому читанні і в цілому 14 листопада, буде ще доопрацьовуватися. Про це повідомив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які можуть внести зміни в головний фінансовий документ і чому.

Держбюджет-2020: допрацьовувати нічого не будуть

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник упевнений, що закон про держбюджет найближчим часом підпише президент України Володимир Зеленський і доопрацювати саме цей формат вже неможливо.

"Разумков, швидше за все, говорив про можливі зміни до бюджету навесні або влітку наступного року, – пояснює політолог. – Як правило, в одному році у нас приймається бюджет, а приблизно через півроку в нього вносять зміни – новим законом. Так було і цього року: вже восени вносилися зміни до держбюджету-2019".

Бортник зазначає, що параметри нового бюджету детально розбиралися в аналітиці УІАМП – по кожному напрямку, у порівнянні з попередніми роками.

"Я дуже незадоволений цим бюджетом. 60% його витрат – це обслуговування зовнішніх кредитів (близько 40%) та війна і безпека (20%). Решта 40% утримують держапарат і забезпечують якісь соцвиплати, – зазначає експерт. – Цей бюджет балансували між зовнішніми кредиторами, українською владою і олігархами. У ньому немає ні точок зростання, ні підвищення соцстандартів, ні якихось інвестицій у соціальний капітал (в українців). Нічого народного і для народу в ньому немає. Такий могли б написати Яценюк і Гройсман. Бюджет "стабілізеця" – стабілізації на рівні коми, замерзання".

Держбюджет-2020: доопрацювання нереальні

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає нереальним якось "доопрацювати" бюджет.

"Бюджет-2020 по структурі своїй ніяк не відрізняється від попередніх бюджетів. Він приймався в такому поспіху, в такій невдалій для обговорення обстановці, що сказати, що саме в ньому збираються міняти – проблематично, – зазначає експерт. – Як можна щось підкоригувати там, де потрібно коригувати все? Це як якщо у вас є зламаний механізм, а ви вирішили його підфарбувати, сподіваючись, що він запрацює".

Гаврилечко звертає увагу на те, що прийнятий бюджет не має ніякого відношення до раніше схваленої парламентом програми уряду.

"Він ніяк не кореспондується з тим, що уряд запропонував парламенту – і що парламент затвердив. У мене є припущення, що бюджет буде коригуватися під програму Кабміну, але не факт. І я не розумію, як уряд збирається виконувати свою програму, якщо бюджет не орієнтований на те, щоб забезпечити цю програму засобами. Його не потрібно корегувати, а міняти, якщо ставити задачу реального виконання урядової програми", – резюмує експерт Української фабрики думки.

Держбюджет-2020: можливі зміни

Експерт інституту Growford Олексій Кущ не виключає, що бюджет можуть доопрацювати з урахуванням "хотілок" ряду депутатів.

"Але фундаментальних змін очікувати не доводиться. А саме – переробки бюджету з урахуванням більш оптимістичних макроекономічних прогнозів та темпів економічного зростання, – впевнений Кущ. – Думаю, основні зміни можуть бути "по ходу п'єси". Зараз наш уряд стоїть на своєрідному роздоріжжі: з одного боку економіка показує непогані темпи зростання, з іншого – структура цього зростання нестабільна. Зростання забезпечують сільське господарство і торгівля, тоді як промвиробництво – на нулі".

На думку фінансового експерта, Кабмін розуміє, що може угробити економічне зростання і залишитися біля розбитого корита. Але сподівається, що інерційний розвиток економіки допоможе подолати неефективні дії самого уряду.

"По ходу 2020 року наша влада дивитиметься на ситуацію на зовнішніх ринках, поступово вносячи зміни в дохідну-видаткову частину бюджету. В тому числі, намагаючись впливати на частину електорату напередодні місцевих виборів", – прогнозує Кущ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!