Головна Новини Бізнес економіка Приватизація вугільних підприємств: експерти розповіли про можливі труднощі і способи їх подолання
commentss НОВИНИ Всі новини

Приватизація вугільних підприємств: експерти розповіли про можливі труднощі і способи їх подолання

Приватизація державних підприємств вугільної сфери в Україні не пройде безслідно

26 листопада 2019, 15:21 comments2498
Поділіться публікацією:
Приватизація вугільних підприємств: експерти розповіли про можливі труднощі і способи їх подолання

Міністр енергетики та навколишнього середовища Олексій Оржель повідомив, що в Україні планують віддати державні об'єкти вугільної галузі під приватизацію і оренду, а ряд шахт у відповідності з графіком ліквідують. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які можуть бути складнощі і як зробити цей процес максимально безболісним та ефективним.

Приватизація вугільних підприємств: давні плани

Спеціаліст із державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев нагадує, що плани ліквідації шахт, які підзвітні Міненерго, визначені давно.

"Відповідні пункти містилися як у програмі дій уряду, так і першим етапом в Енергетичній стратегії України, – зазначає експерт. – Згідно з цими планами, щонайменше щонайменше, 11 шахт повинні бути закриті. Решта – або приватизовані, або корпоратизовані".

Рябцев підкреслює, що закриття шахт – болючий процес. Адже нерідко вони є основними і бюджетоутворюючими, на місцевому рівні, підприємствами.

"Згідно з планами, закриття шахт повинно супроводжуватися комплексом заходів, спрямованих на підтримку шахтарів і їх сімей, реалізацією програм перекваліфікації, професійного навчання, бізнес-навчання, створенням підприємств малого і середнього бізнесу в тих населених пунктах, де запланована ліквідація вугільних підприємств. Але якщо проаналізувати бюджет України на наступний рік, то ми не побачимо там коштів, які були виділені на проведення цих заходів, – говорить професор. – Саме на цей факт звертають увагу незалежні профспілки вугільної промисловості. І справедливо звинувачують державу у невиплаті зарплат і у відсутності якогось бажання підтримувати розвиток вугледобувних регіонів, більшість з яких є депресивними".

На думку Рябцева, при вирішенні цього питання не варто винаходити велосипед.

"Роздержавлення шахт проводилося поруч з європейськими державами: від Великобританії до Польщі. Існують світові практики вирішення соціальних питань, що виникають при ліквідації державних шахт. Необхідно лише скористатися досвідом наших європейських сусідів", – впевнений експерт.

Приватизація вугільних підприємств: ліквідація шахт

Політтехнолог Олександр Кондратенко зазначає, що питання про приватизацію держоб'єктів вугільної галузі в Україні підіймалося багато разів, і новим його не назвеш. Точно так само протягом не одного десятиліття в нашій країні говорять про ліквідацію неприбуткових або ж аварійних шахт.

"За словами міністра Оржеля, є шахти, що ліквідуються 18 років – і на них продовжують витрачати кошти. Саме тому держава повинна мати таку стратегію розвитку вугільної промисловості, яка враховувала б всі економічні та соціальні реалії даної сфери, – підкреслює експерт. – Поки такої стратегії немає, проблеми слід було б вирішувати по кожному конкретному підприємству в індивідуальному порядку. Адже кожна шахта – це не тільки умовна кількість тонн вугілля, але і реальні люди зі своїми сім'ями".

За словами політтехнолога, зараз у багатьох виникають побоювання, що чергова ініціатива уряду принесе користь не державі в цілому, а дуже вузького кола наближених до влади.

"Цілком можливий сценарій, за яким успішні шахти штучно зроблять банкрутами, а потім продадуть за безцінь, перед цим переоснастити за державний рахунок, – пояснює Кондратенко. – У результаті В приватні руки потрапить вже модернізована шахта".

До вугільної промисловості також буде застосований гучний закон про концесії, який дозволить процвітаючим ділкам фактично безкоштовно прибрати до рук той чи інший об'єкт і згодом продавати державі видобуваються ресурси, підкреслює експерт.

"З іншого боку, найбільш привабливі вугільні активи держави вже давно знаходяться під приватним контролем. На сьогодні залишилися на підконтрольній території Україні шахт прибутковими є одиниці, а деякі взагалі фактично не ведуть видобуток вугілля, – продовжує Кондратенко. – У багатьох випадках це обтяжені боргами підприємства, які живуть тільки завдяки бюджетній підтримці".

Приватизація вугільних шахт в 2020 року навряд чи вийде масштабною, впевнений політтехнолог.

"Інвестиційним попитом будуть користуватися в основному ті об'єкти, які не є збитковими. Значну частину шахт доведеться закрити, що спричинить за собою величезну соціальну напруженість. Швидше за все, зробити цей процес безболісним навряд чи вдасться, навіть якщо будуть реалізовані програми перекваліфікації шахтарів", – резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!