Головна Новини Бізнес економіка Прямі поставки газу з РФ: експерти розповіли про плюси та мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Прямі поставки газу з РФ: експерти розповіли про плюси та мінуси

На думку експертів, відновлення прямих поставок газу з Росії має економічну логіку

2 грудня 2019, 14:39 comments2479
Поділіться публікацією:
Прямі поставки газу з РФ: експерти розповіли про плюси та мінуси

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель допускає повернення до прямих постачань газу з Росії. І, схоже, не тільки він. Експерти прокоментували для видання "Коментарі" ймовірність відновлення таких поставок, їх позитив і ризики.

Прямі поставки: у чому плюси

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що прямі поставки газу з РФ відновляться.

"Економічна логіка в цьому є, — зазначає експерт. — Україна за 2015-2019 рр вже переплатила за реверсний газ 2 мільярди доларів. Питання переговорів — яким буде обсяг покупки. Швидше за все — 7-8 млрд. кубометрів. В залежності від вирішення питання судів в Стокгольмі, може бути прийнято інше рішення. Ціна російського газу складе 180-190 дол. Можливо, буде знижка від ціни хаба, тоді ціна становитиме 140-150 дол. Але це все залежить від переговорів".

Плюсами Корольчук називає економію для держави. І підкреслює, що лише це може вплинути на тарифи для населення.

"Ризиків менше, ніж у випадку реверсного газу, який залежить від транзиту і від вільних обсягів на ринку ЄС, — пояснює експерт. — Росія ж є добувачем цього газу".

Експерт з питань газової промисловості та ринку природного газу, генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський називає позитивом від можливого відновлення прямих поставок газу з РФ можливість сумарно знизити вартість газу.

"Наприклад, для теплокомуненерго можна буде знизити ціну на 15-20%, — пояснює експерт. — Небезпека у тому, що не можна купувати у "Газпрому" весь необхідний для нас імпортний газ — тільки до 30% від необхідності імпорту".

Політичний аналітик Сергій Лозовський вважає, що при наявності пропозицій, які привезені з РФ лідерами "Опозиційною платформи — За життя" Віктором Медведчуком і Юрієм Бойко (дають можливість знизити ціну на газ на 25%), нелогічно відмовлятися від прямих поставок.

"Перефразовуючи Козьму Пруткова: "У наших політиків старанність найчастіше перемагає розум". Тобто, люто борючись з Росією, українська влада не шкодує самих українців, — пояснює Лозовський. – Думаю, що суботня зустріч президента Зеленського з членами уряду та іншими чиновниками, під час якого було поставлено завдання знизити ціни в платіжках за тепло на грудень, говорить багато про що... Питання прямих поставок може вирішитися після 9 грудня – в залежності від підсумків саміту "нормандської четвірки". Думаю, на ній будуть шукати не тільки шляхи виходу з конфлікту на Донбасі, але і питання по газу".

Прямі поставки: які можуть бути ризики

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старіков впевнений, що потрібно ретельно прорахувати й політичні, й економічні наслідки відновлення прямих поставок газу з РФ.

"Не секрет, що ми фактично купуємо той же російський газ, але в європейців. При цьому робимо вигляд, що він зовсім не російський, а купуємо дорожче, — зазначає Старіков. — Новій владі пора припинити ганебну практику попередників і зупинити парад лицемірства, коли для внутрішнього ринку кажуть одне, а для зовнішнього – інше, а робиться – третє. Слід зважити, чи не вплине відновлення прямих поставок росгазу на внутрішньоукраїнський газовидобуток, на нашу промисловість. Чи не опиниться Україна небезпечно газозалежною від РФ. Повинен бути глибокий стратегічний аналіз, а потім вже – відповідні заяви та рішення".

При цьому, підкреслює експерт, слід максимально диверсифікувати ринок, роблячи ставки на отримання газу з різних джерел (той же зріджений).

"Не виключаю, що питання прямих поставок можуть спробувати "пакетно" вирішити в рамках "нормандського саміту", де, судячи з усього, мають намір говорити не тільки про Донбас, — зазначає Старіков. — Було б добре там же вирішити і транзитне питання, в тому числі — про передачу нашої газотранспортної системи (ГТС) консорціуму (ЄС, Україна, РФ)".

Раніше "Коментарі" писали, що міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Україна і РФ вже ведуть переговори щодо поставок газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!