Головна Новини Бізнес економіка Ринок електроенергії України: експерти оцінили зміни в законодавстві
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок електроенергії України: експерти оцінили зміни в законодавстві

Експерти оцінили можливість імпорту російської електроенергії

5 грудня 2019, 16:47 comments2047
Поділіться публікацією:
Ринок електроенергії України: експерти оцінили зміни в законодавстві

Верховна Рада України 4 грудня у другому читанні прийняла зміни в закон "Про ринок електричної енергії". Зокрема, в документі передбачена правка, яка фактично дозволяє (завуальовано, за певних умов) імпорт електроенергії з РФ.

У документі передбачена правка голови комітету з енергетики і ЖКГ Андрія Геруса, згідно з якою "Забороняється продаж та/або постачання електричної енергії, що імпортується з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрышньодобор ринку. Щоб уникнути надзвичайної ситуації в об'єднаній енергетичній системі України Кабінет Міністрів має право скасовувати заборону, встановлений абзацом першим цієї частини, визначивши термін поновлення дії такої заборони". Саме вона викликала чимало суперечок. Ряд депутатів вважають, що ця норма дозволяє експортувати російську електроенергію через Білорусь.

Експерти видання "Коментарі" оцінили прийняття закону в такому вигляді.

Ринок електроенергії України: геополітичні питання

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова наголошує, що енергетичні питання завжди були і залишаються не просто економічними, політичними, а швидше навіть геополітичними.

"У наших реаліях – це питання ще і національної безпеки, – зазначає Решмедилова. – Багато хто не стали розбиратися в деталях і прочитали тільки гучні заголовки або окремі коментарі профільного комітету. В реальності імпорт російської електроенергії заборонено лише частково. Північним сусідам залишився доступний ринок на добу вперед, де формується ціна".

Експерт підкреслює, що РФ шляхом демпінгу створює неможливі для української генерації цінові умови. А тому – ми в програші.

"Залишилися лазівки і в інших сегментах ринку, – продовжує Решмедилова. – Уряд в ручному режимі може ними керувати і вирішувати, коли йому вигідно відновити зручні схеми. Окремо варто звернути увагу на поставки з Білорусі. Вони залишилися в повному обсязі. Корективи та пропозиції від опозиції враховані не були. Відповідно, чинна влада у повній мірі несе відповідальність за такі рішення. А попереду – переговори ще і по газу".

Ринок електроенергії України: жодних переваг

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов також вважає, що про плюси нового закону говорити не доводиться.

"Плюсом була б заборона імпорту з РФ. А зараз він завуальований – узаконений, – упевнений експерт. – Білорусь фактично є транзитером російської енергії. І покупка її у білорусів – та ж купівля у росіян".

Те, що можливість прямих поставок переходить у "ручний режим" на рівні уряду, несе серйозні корупційні ризики, впевнений Леонов.

"Прийнятий документ – це крок назад, особливо в сенсі виконаний Україною взятих на себе зобов'язань у рамках Асоціації з ЄС, – продовжує виконавчий директор ЦППД "Пента". – Україна повинна інтегруватися в енергетичне співтовариство ЄС. У близькій перспективі – з'єднати свої енергосистеми з європейськими. А правка Геруса фактично порушує цю перспективу".

Демпінг з боку РФ на нашому енергоринку – теж удар по Україні в глобальному сенсі.

"Це плюс для Коломойського, тому що його підприємствам потрібна дешева електроенергія. Але це величезний мінус для української генерації. Росія, демпінгуючи, зажене її в боргову яму. А це – робочі місця, гроші в бюджет і, врешті-решт, наша енергобезпека, – говорить Леонов. – Є ще один момент, який має серйозний зовнішньополітичний характер. Як Україна, яка фактично відновила постачання вугілля з РФ, а тепер ще буде отримувати звідти електроенергію (за схемами, які легко "читаються" експертами), може вимагати від європейських партнерів припинити будівництво "Північного потоку-2" або посилювати економічні санкції проти Росії?"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!