Головна Новини Бізнес економіка Новий Трудовий кодекс: експерти назвали «плюси» і «мінуси»
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий Трудовий кодекс: експерти назвали «плюси» і «мінуси»

Проект Трудового кодексу ще не оприлюднений, а деякі відомі його норми викликають зауваження

24 грудня 2019, 14:36 comments3375
Поділіться публікацією:
Новий Трудовий кодекс: експерти назвали «плюси» і «мінуси»

Мінекономіки оприлюднило моменти, які пропонують змінити в новому законопроекті про працю. Деякі моменти майбутнього законопроекту опублікував на своїй сторінці в Facebook міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.


Експерти висловили свою думку виданню "Коментарі" щодо запропонованих змін в новий Трудовий кодекс (ТК).

Кодекс напіврабства

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, досить складно в цілому оцінювати пропоновані зміни, не бачачи всього тексту законопроекту. Але деякі висновки зробити можна.

"Опубліковане міністром Миловановим, говорить про те, що Мінекономіки намагається спростити багато норм соцзахисту для найманих працівників, спростити процедуру їх звільнення за бажанням роботодавця. В якійсь мірі — нівелювати або взагалі ліквідувати роль профспілок в Україні. Швидше за все, замовником цих норм виступає великий бізнес в Україні", — вважає Бортник.

Експерт не виключив, що після прийняття закону українці зможуть позбутися частини тих відносин з роботодавцем, які мають на сьогоднішній день.

"Висока ймовірність, що в нашій країні, де і так норми закону працюють вибірково, найманий працівник може виявитися після пропонованих змін абсолютно безправним, на напіврабському положенні, абсолютно залежним від роботодавця, який зможе звільняти співробітників навіть без особливого приводу. При цьому права працівника вже не будуть захищені профспілками", — констатував він.

Керівник УІАМП вважає, що навколо нового Трудового кодексу необхідно продовжувати діалог.

"Модернізуючи існуючий документ, слід зробити головною його метою не бажання великих роботодавців, а права людей праці, найманих працівників. Мінекономіки потрібно переглянути принципи, за якими вони розробляють Трудовий кодекс", — резюмує Руслан Бортник.

Турбота на словах

Вся тяганина навколо проекту Трудового кодексу в Україні перманентно має політичне забарвлення, переконаний політичний експерт Валерій Клочок.

"Роботодавці мовчать, наймані працівник теж мовчать (обидві сторони вже давно притерлися до умов реальності і вирішують питання в рамках закону), а політики намагаються будувати медійну кампанію за принципом "нас гноблять". Рупором пригнобленого класу трудящих класично виступає профспілковий рух. Працівник завжди буде бажати поліпшення умов праці", — підкреслює експерт.

Валерій Клочок нагадує, що в парламенті зареєстровано два законопроекти про Трудовий кодекс: "Опозиційної платформи – За життя" і "Батьківщини".

"Обидва документи заслуговують уваги і можуть стати основою для системного документа, який врегулює всі спірні моменти між працівником і роботодавцем, — зазначає експерт. — Швидше за все, останні коментарі Милованова про окремі аспекти майбутнього документа, свідчать, що в умовах стрімкого падіння довіри до влади ніхто на жорсткість умов трудових відносин саме для роботодавця йти не збирається".

Клочок звернув увагу, що Милованов, поки на словах, гарантував вагітним зручні умови, ліквідацію існуючої вимоги відпрацювання двох тижнів, 40-ка годинний робочий тиждень, збереження пільг для бійців АТО/ООС, вагітних жінок, мам і тат в декреті (до 3 років), осіб з обмеженими можливостями та неповнолітніх.

"Також міністр обіцяє подбати і про студентів, яким завжди складно влаштуватися на роботу не маючи практичного трудового стажу і досвіду. Дуже позитивно роботодавці сприймуть і електронну трудову книжку", — додав експерт.

Але поки це лише заяви, підкреслює Валерій Клочок. Фінального документу все ще немає.

"Безумовно, коли він з'явиться, то виявиться під пильною увагою. І в разі якихось неадекватних нововведень (а подібну практику влада періодично застосовує) реакція вулиці буде блискавичною", — упевнений політексперт.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Україні пропонують прийняти новий проект Законів про працю. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук розповів про майбутні зміни в документі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!