Головна Новини Бізнес економіка Що чекає гривню в новому році: експерти дали прогноз для української валюти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає гривню в новому році: експерти дали прогноз для української валюти

На думку експертів, розвиток курсу гривні має кілька сценаріїв

2 січня 2020, 13:16 comments10283
Поділіться публікацією:
Що чекає гривню в новому році: експерти дали прогноз для української валюти

Рекордне зміцнення української нацвалюти стало однією з топ-тем 2019 року. У цей момент офіційний курс гривні встановлений на рівні 23,69 грн/дол. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що чекає гривню в 2020 році.

"Слабшання нацвалюти неминуче почнеться в січні-лютому"

Політичний експерт Олександр Савченко впевнений: те, що ми спостерігали у другій половині 2019 року на валютному ринку (а саме стрімке зміцнення гривні у відношенні до інших валют), є ситуацією, почасти штучно створеною регулятором — Національним банком України (НБУ).

"Основна, на мій погляд, причина зміцнення національної валюти — це виведення на ринок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) під надвисокий відсоток прибутковості. Це призвело до інтересу іноземних спекулянтів до цих облігацій і, як наслідок припливу валюти в Україну, — зазначає Олександр Савченко. — Друга причина — сезонний фактор. Агробізнес після продажу чергового врожаю почав збувати зароблену валюту. Є ще ряд факторів, але вони, на мій погляд, з ряду психологічного стану власників валюти (те, що знаходиться в українців в особистому гаманці у вигляді заощаджень). Все, що мною названо, не має відношення до системних причин зміцнення гривні, якими є зростання українського промислового виробництва, приплив інвестицій".

Саме тому, вважає політексперт, ми можемо говорити про тимчасовий чинник зміцнення гривні.

"Слабшання нацвалюти неминуче почнеться вже в кінці січня — початку лютого поточного року. І процес цей може носити ознаки стрімкого подорожчання долара. Взагалі щодо стабільності гривні прогнози дуже погані", — резюмує Олександр Савченко.

"Є кілька сценаріїв розвитку курсу нацвалюти"

Експерт інституту Growford Олексій Кущ вважає, що ми зараз перебуваємо у своєрідній точці, яка передбачає розвиток різних сценаріїв курсу нацвалюти.

"З точки зору бюджетних показників і піраміди ОВДП, курсова модель може бути, як і в 2019 році, — говорить фінансовий експерт. — Якщо Мінфін продовжить будувати піраміду ОВДП, а ситуація на зовнішніх ринках буде, як і в минулому році, гривня буде стабільною – з імовірністю курсових відскоків на 40-50 копійок як у бік девальвації, так і в бік укріплення.

У разі, коли інтервенції нерезидентів в українські ОВДП будуть сповільнюватися (але не припинятися), то гривня буде трохи девальвувати, відкотившись до кінця року до позначки 26-27 грн за 1 долар, вважає Кущ. Але якщо вибухне світова фінансова криза чи відбудеться глобальна криза всередині України, коридор для девальвації буде значно розширений, підкреслює експерт.

Олексій Кущ закликає стежити за рядом показників.

"У першу чергу – за процентною ставкою Федеральної резервної системи США. Якщо вона буде знижуватися (не підвищуватися), то і гривня буде стабільною, — зазначає експерт. – По-друге, слід спостерігати за облікованою ставкою НБУ. Тут якраз зворотня ситуація – зниження її буде вказувати на зниження інтересу нерезидентів до піраміди ОВДП. А якщо вкладення туди не будуть зростати, це вплине на стабільність курсу. Скорочення вкладень – сигнал до девальвації".

На думку фінансового експерта, долар слід купувати, якщо немає бажання вкладати у гривневі інструменти (депозити або ОВДП, але на термін не більше трьох місяців). Поки ж подібні гривневі вклади (але лише на цей невеликий період) можуть принести більший дохід.

"Скуповувати долари варто в будь-якому випадку"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього (УІМ) Даніїл Монін вважає, що в новому році національну валюту можуть чекати два сценарії.

"Перший — міцна гривня і дисбаланс держбюджету, а також — розтрата двох мільярдів доларів від "Нафтогазу" даремно на підвищений дефіцит бюджету, — говорить економіст. — Другий — вивід гривні в діапазон 27,0 за долар, закріплений у державному бюджеті".

Український інститут майбутнього, за словами Моніна, рекомендує другий варіант. Але ймовірність першого сценарію — висока.

"Скуповувати долари варто у будь-якому разі. Адже перший сценарій тільки натягує пружину. І питання часу, коли вона вистрілить... Хоча відтягувати її можуть навіть весь 2020 рік", — говорить експерт УІМ.

Раніше "Коментарі" писали, що в Нацбанку назвали головну умову для зниження курсу долара у співвідношенні з гривнею.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!