Головна Новини Бізнес економіка Поставки вугілля з РФ можуть стати приводом для бізнес-розборок в Україні, - політолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Поставки вугілля з РФ можуть стати приводом для бізнес-розборок в Україні, - політолог

За словами експерта, уряд Гончарука має дати відповіді на питання стосовно поставок палива

13 січня 2020, 15:35 comments1896
Поділіться публікацією:
Поставки вугілля з РФ можуть стати приводом для бізнес-розборок в Україні, - політолог

Поставки російського вугілля в Україну можуть стати причиною бізнес-розборок олігархів. Про це на своїй сторінці в Facebook пише політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Експерт звертає увагу на статистичні дані про недобір видобутку вугілля на вітчизняних держшахтах, що може призвести до нових хвиль соціального протесту. "Уряду доведеться знову або "глушити" це невдоволення фінансовими подачками, або впритул зайнятися питаннями приватизації, — пише Золотарьов. — Вугілля власного видобутку не вистачає для нашої промисловості, навіть якщо врахувати її падіння за підсумками 2019 року і досить непевне відновлення після початку війни на Донбасі. Вугілля доводиться імпортувати, в тому числі з Росії, і це ні для кого не секрет. Тому можна прогнозувати, що ця тема може в черговий раз стати приводом бізнес-розборок різних олігархічних угруповань і  політичних спекуляцій".

Політолог приводить в приклад минулий рік. За словами Золотарьова, одна з бізнес-сторін звинувачувала іншу в "торгівлі на крові" — постачанні вугілля з Донбасу. "Але виконавці дали в штангу і поплутали грішне з праведним, вказавши на швейцарського трейдера, що дійсно торгує російським вугіллям – але не в Україні", — написав Золотарьов, нагадуючи аргументи швейцарської компанії Adelon AG, що везти кузбаське вугілля в Україну економічно і логістично не вигідно. А поставляти під виглядом російського вугілля з ОРДЛО — загрожує втратою та політичними ризиками.

За словами експерта, уряд Гончарука повинен дати відповіді на гострі питання. "Якщо відновився транзит газу – чи означає це, що незабаром буде відновлено транзит російського вугілля через Україну? Є у міністерства розуміння обсягів та постачальників вугілля з Росії на українські підприємства і чи є гарантія, що там дійсно немає вугілля з ОРДЛО? А якщо є – то які заходи вживаються для мінімізації? Від гострих кутів і звільнення через енергетичну кризу уряд поки рятує відносно тепла зима. Але це не означає, що актуальні питання знімаються з порядку денного", — резюмує Андрій Золотарьов.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що швейцарська компанія Adelon AG заперечує причетність до постачань вугілля з окупованих територій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!