Нацбанк озвучив план роботи на рік: спрощення кредитування та закон про "спліт"

Національний банк України оприлюднив «Стратегію на 2020 рік»

Національний банк України (НБУ) затвердив "Програму дій на 2020 рік". Про це йдеться на сайті регулятора.

Оприлюднений документ визначає пріоритети роботи Нацбанку у цьому році. По-перше, планують покращити взаємодію з Кабінетом міністрів задля стійкого економічного зростання та цінової стабільності. По-друге, пропонують оновити стратегії державних банків з урахуванням пропозицій НБУ. По-третє, на законодавчому рівні хочуть спростити умови кредитування, зокрема йдеться про розвиток вторинного ринку непрацюючих кредитів NPL. Також повідомляється про плани забезпечити прийом банками заставної землі у рамках нового земельного закону, впровадити закон про "спліт", ініціювати законопроекти щодо страхування та кредитних спілок та інше. Серед основних пріоритетів, повідомили у Нацбанку, протидія розмивання бази оподатковування та виведення прибутку з-під оподаткування (план дій BEPS).

Зазначимо, що "Програма дій" спрямована на виконання планів "Стратегії НБУ", ухваленої в 2018 році. А цей рік стає останнім те, для дії чинної стратегії центробанку, тож регулятор сумісно розроблятиме плани для "Стратегії НБУ до 2025 року".

Нагадаємо, що Нацбанк заявляв про топ-7 стратегічних цілей у своїй роботі: низька інфляція, стабільна та прозора банківська система, відновлення кредитування, ефективне регулювання фінансового сектора, вільний рух капіталу, а також фінансова інклюзія, розбудова сучасного, та продуктивного центрального банку.

Катерина Рожкова назвала завдання центробанку на 2020 рік.