Головна Новини Бізнес економіка В Україні хочуть ввести електронні акцизні марки: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть ввести електронні акцизні марки: подробиці

Міністр Дмитро Дубілет розповів, яку систему перевірки акцизних марок на алкоголь планують запровадити в Україні та як при цьому зекономлять кошти

22 січня 2020, 09:56 comments2366
Поділіться публікацією:
В Україні хочуть ввести електронні акцизні марки: подробиці

В Україні розробляють систему електронних акцизних марок, які замінять звичайні паперові, що клеять на алкогольну продукцію як підтвердження про сплачений податок. Про це у своєму каналі в Telegram розповів міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

За словами міністра, акцизні марки в нашій країні масово підробляються і до 50% алкоголю продається "в чорну". Проблема загрожує здоров'ю українців, а також несе колосальні збитки для бюджету (5-10 млрд грн на рік, — Дубілет) та розсаджує корупцію. Тоді як цифрові акцизні марки, що діють  інших країнах, дозволяють відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу.

Однак міністр вказав на дороговизну запуску такого проекту, зокрема щодо забезпечення усіх магазинів спеціальними скануючими пристроями. Та Дубілет заявив, що знайшли шлях уникнути значних витрат з боку бізнесу та держави.

"Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише "пікати" у касовий чек, як звичайний товар", — пояснив міністр.

Так, система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання, а державі буде достатньо працювати з інформацією, яка передається в касові чеки, щоб "активувати" і "деактивувати" акцизні марки.

"Це дозволить створити простий мобільний додаток (або чат-бот), яким податківці та громадяни зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їх достовірність. Втім, навіть без цього додатка система призведе до скорочення чорного ринку", — написав Дубілет.

Серед мінусів він вказав такий нюанс: це додатковий "пік" на касах, що трохи сповільнить обслуговування.

Раніше "Коментарі" писали, що стало відомо, скільки грошей українці витрачають на алкоголь щомісяця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!