Головна Новини Бізнес економіка Саудівська Аравія почала серйозну нафтову гру: що чекає на світові ринки
commentss НОВИНИ Всі новини

Саудівська Аравія почала серйозну нафтову гру: що чекає на світові ринки

Дії Саудівської Аравії можуть спровокувати серйозні наслідки на ринку нафти

14 березня 2020, 02:34 comments4823
Поділіться публікацією:
Саудівська Аравія почала серйозну нафтову гру: що чекає на світові ринки

Саудівська Аравія відмовилася від зусиль по підтримці цін на нафту і тепер готується затопити світові ринки величезними обсягами дешевої нафти, що загнало нафтові ф'ючерси в глухий кут і створило ґрунт для серйозної битви з конкуруючими виробниками, включаючи Росію та Сполучені Штати. Про це пише CNN.

Найбільший в світі експортер нафти відправився в штаб-квартиру ОПЕК у Відні тиждень тому, щоб схилити інших членів групи і виробників, таких як Росія до скорочення видобутку і протистояти різкого падіння попиту, викликаного новим спалахом коронавіруса.

Зустрічі у Відні закінчилися безрезультатно, перетворивши Саудівську Аравію і Росію в супротивників у виробничій війні, де перемога означає продаж більшої кількості нафти і захоплення більшої частки ринку — незалежно від ціни. Тим не менш, ця стратегія є ризикованою, особливо з поширенням епідемії коронавіруса.

Все розвалюється на частини

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман, старший син короля Салмана, умовив міністрів з ОПЕК і союзних виробників поглибити скорочення у грудні минулого року до 1,7 млн барелів на день. У лютому королівство скоротило власне виробництво ще на 400 тис. барелів на день і домагається подальшого скорочення на 1,5 млн барелів, щоб протистояти впливу падаючого попиту через коронавірус.

Високопоставлене джерело ОПЕК, який був присутній на зустрічах у Відні, повідомив CNN Business, що Бін Салман також наполягав на продовженні скорочень до 2020 року при підтримці всіх членів ОПЕК, але без отримання попередньої згоди від свого російського колеги Олександра Новака. Після отримання доручень від президента Володимира Путіна Новак відмовився від підтримки Саудівської ініціативи у Відні.

Новак заявив журналістам після наради, що з 1 квітня виробники будуть вільні у прийнятті власних виробничих рішень, не будуть залежати від колективного підходу до управління ринком.

Саудівська Аравія була ініціатором скорочення видобутку, що допомогло підтримати ціни на нафту протягом останніх трьох років. Але коли Росія відмовилася зрушитися з місця, королівство змінило свій план гри, перейшло в наступ і посилило те, що багато спостерігачів описували як агресивну стратегію щодо відновлення частки ринку.

Першим кроком Королівства стало різке збільшення видобутку з 1 квітня на 2,6 млн барелів на добу, до рекордних 12,3 млн барелів. На наступний день державний нафтовий гігант Saudi Aramco оголосив, що знизить ціни для привілейованих клієнтів. Ці кроки шокували енергетичний ринок, з найбільшим одноденним падінням сирої нафти з 1991 року.

На тлі різкого падіння цін на нафту саудівський міністр енергетики тоді доручив Aramco прискорити плани по збільшенню потужностей до 13 млн барелів на добу до кінця року. Об'єднані Арабські Емірати, регіональний союзник, потім зважили, з Національною нафтовою компанією Абу-Дабі, що обіцяє додати 1 мільйон барелів на день на ринок у квітні і активізувати плани розширення своїх виробничих потужностей до 5 мільйонів барелів на день.

Трохи оглядаючись назад, стає ясно, що королівство та інші регіональні важковаговики хотіли послати світу два ключових повідомлення. По-перше, Саудівська Аравія, як і раніше готова напружити свої м'язи і нагадати всім, що вона відчуває, коли королівство не служить глобальним енергетичним амортизатором для перенасиченого ринку.

По-друге, видобуток сирої нафти обходиться їм дешевше, ніж кому-небудь ще, і вони можуть зробити це набагато дешевше, ніж сланцеві виробники у Сполучених Штатах.

Глобальні наслідки

Агентство S&P Global цього тижня відзначило, що американські виробники нафти Apache, Devon і Murphy вже скоротили свої бюджети на третину через обвал світового ринку і високого рівня боргу. Вони просто не можуть грати жорстко зі своїми державними партнерами на Близькому Сході.

Джерело в Саудівській Аравії, знайоме з ситуацією, заявив, що початок цінової війни не входить у Віденський план. Джерело говорив про роботу з досягнення іншого результату, стверджуючи, що росіяни прийшли на зустріч, вирішивши покласти край експансії американських виробників сланцевої нафти. Джерело в російському уряді заявив, що вони готові піти на компроміс в питання скорочення обсягів видобутку нафти, але не на запропонованих Ер-Ріядом умовах.

Американські енергетичні компанії потрапили під перехресний вогонь, а ціни на нафту впали на 50% з їх січневого піку і опинились на найнижчому рівні з початку 2016 року. Управління енергетичної інформації США заявило, що американська видобуток нафти буде зростати повільніше, ніж очікувалося (760 тис. барелів у день у цьому році) і впаде більш ніж на 300 тис. барелів у 2021 році.

Сьогодні Сполучені Штати залишаються найбільшим світовим виробником. У квітні Саудівська Аравія, ймовірно, займе друге місце, а Росія опуститься на сходинку нижче, з обмеженими можливостями для розширення. Деякі вважають, що цінова війна не закінчиться, поки королівство не поверне собі світову корону виробництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!