Глобальна економіка: як коронавірус вплине на постачання і вартість продуктів харчування у всьому світі

Через пандемію коронавірусу були порушені багато ланок ланцюжка світової економіки. Ця доля застала і продовольство

Порожні полиці супермаркетів стали звичним видовищем для багатьох міст у різних країнах світу, пише Reuters.

Світ стикається з браком продовольства

Панічні покупки в деяких країнах призвели до того, що деякі продовольчі товари, такі як макарони і борошно, в останні кілька тижнів були повністю розпродані в супермаркетах. Роздрібні продавці кажуть, що готові поповнювати запаси продовольства на полицях магазинів, тим більше, підприємства у Європі і Північній Америці активізували виробництво макаронів і хлібобулочних виробів.

Проте покупцям, можливо, доведеться звикати до менш різноманітних або продуктів харчування, які виробляють в їх регіоні.

Закриті кордони і скорочення робочої сили на багатьох підприємствах створюють додаткове навантаження на виробництво і процес доставки продуктів харчування, особливо це стосується свіжих продуктів.

Чи варто чекати подорожчання продуктів

Ціни на сільськогосподарські товари були нестійкими, оскільки трейдери реагували на конкретні наслідки для свого сектору, а також перебували під впливом різких коливань цін на акції і нафту.

Ф'ючерси на пшеницю зросли минулого тижня до двомісячних максимумів, почасти через сплеску попиту на хлібобулочні і макаронні вироби, в той час як кукурудза опустилася до 3-річного мінімуму.

Продовольчий та сільськогосподарський підрозділ ООН попередив, що будь-яка поспіх імпортерів купувати основні продукти харчування може призвести до зростання глобальної продовольчої інфляції, незважаючи на достатні запаси основних культур.

Коливання цін на сировинних ринках не обов'язково відбиваються на цінах на продовольчі товари, оскільки продовольчі фірми зазвичай закуповують сировину заздалегідь. Деякі бідніші країни субсидують продовольчі програми, що забезпечують стабільність цін.

Однак такі свіжі продукти, як фрукти або риба, більш безпосередньо відображають попит і пропозицію.

У Франції міністр сільського господарства закликав продавців не підвищувати ціни на такі продукти, як спаржа, що зіткнулися із сезонними труднощами. У той же час він закликав домогосподарства купувати рибу після того, як закриття ресторанів призвело до обвалу оптових цін.

Чи буде достатньо їжі, якщо криза триватиме

Аналітики кажуть, що глобальні поставки найбільш широко споживаних продовольчих культур є адекватними. Світові поставки пшениці прогнозуються на рекордних рівнях в майбутньому році.

Уряди приділяють пріоритетну увагу постачанню продовольства в рамках надзвичайних заходів, а група провідних економік "Великої двадцятки" зобов'язалася забезпечувати міжнародні потоки сільськогосподарських товарів у рамках своїх відповідних заходів на кризу, викликану коронавірусом.

Однак концентрація експортних поставок деяких продовольчих товарів у невеликому числі країн змушує деяких торговців нервувати з приводу логістичних затримок або експортних обмежень.

Ціни на соєвий шрот виросли минулого тижня, так як обмеження в Аргентині на пересування товарів і людей та інші заходи щодо стримування коронавірусу підвищили ризик скорочення поставок від найбільшого у світі експортера багатого білком корму для худоби.

Ринок пшениці, тим часом, уважно вивчає політику Росії, головного експортера зернових, після закликів обмежити експорт інших продуктів харчування, таких як соняшникова олія.