Головна Статті Бізнес економіка Зв'язки нового міністра: чим може обернутися для Мінекономіки тривала робота Петрашка в компанії Бахматюка
commentss НОВИНИ Всі новини

Зв'язки нового міністра: чим може обернутися для Мінекономіки тривала робота Петрашка в компанії Бахматюка

Новий міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко багато років працював з агропромисловим холдингом Ukrlandfarming Олега Бахматюка і на своїй новій посаді він може ініціювати фінансування проектів бізнесмена

3 квітня 2020, 18:15 comments9705
Поділіться публікацією:
Зв'язки нового міністра: чим може обернутися для Мінекономіки тривала робота Петрашка в компанії Бахматюка

Після відставки уряду Олексія Гончарука 4 березня і призначення прем'єр-міністром Дениса Шмигаля майже два тижні в Кабміні залишалося вакантним крісло міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Новому прем'єру знадобилося майже два тижні, щоб закрити цю позицію і, нарешті, 16 березня на сайті Верховної Ради з'явилося ім'я кандидата – Ігоря Петрашка, якого на наступний день підтримав парламент.

Численні українські ЗМІ відразу ж почали вказувати на кар'єрний шлях нового глави Мінекономіки, який останні сім років був нерозривно пов'язаний з агропромисловим холдингом Ukrlandfarming, що належав відомому Олегу Бахматюку. Останній з 21 листопада 2019 року перебуває в розшуку за підозрою у привласненні грошей вкладників VAB Банку – виведеного з ринку в 2014 році рішенням НБУ.

Ігор Петрашко ж до свого призначення міністром був заступником генерального директора Ukrlandfarming, а в 2011 році він представляв інтереси компанії Олега Бахматюка, яка була акціонером VAB Банку. Як не дивно, Дениса Шмигаля не збентежив тісний зв'язок Петрашка з одіозним бізнесменом. Персона нового міністра також може зацікавити керівників Державної продовольчо-зернової корпорації України, а також "Аграрного фонду", з яким компанія Ukrlandfarming тісно працювала останні 5 років.

До приходу Міністра Тимофія Милованова "Аграрним фондом" керував Андрій Радченко, який покинув своє крісло після обшуків НАБУ за підозрою в можливій розтраті у Фонді на 240 млн грн.

31 січня Тимофій Милованов заявив, що керівник "Аграрного фонду" надавав недостовірну інформацію про свій фінансовий стан. "Так, незважаючи на заявлений баланс підприємства в 7,4 млрд грн, перевірка показала, що фактичний баланс склав 2,9 млрд грн. На папері прибуток за рік 16 млн грн, а фактично — мінус 1,5 млрд грн. Це — чиста корупція", — сказав Милованов.

Крім цього, "Аграрний фонд" нібито надавав компаніям Олега Бахматюка безпроцентне фінансування під майбутній урожай, який фактично не постачався, а гроші оберталися з року в рік.

Ходили чутки, що коли посаду керівника "Аграрного фонду" займав Андрій Радченко, співпрацювати з підприємством без додаткових грошових винагород було неможливо. Зокрема, для одержання авансових платежів нібито доводилося платити завищену вартість підконтрольної страхової компанії. Схожа ситуація складалася і в борошномельній діяльності "Аграрного фонду", в якій менеджери підприємства нібито вимагали винагороду за кожну тонну борошна.

В певний момент було запропоновано вивести особливо великі кошти компанії через дочірні підприємства "Агрофонд-зерно" та "Агрофінфонд" шляхом поповнення їх статутного фонду більш ніж на 450 млн грн, які в подальшому були освоєні під виглядом інвестиційної діяльності. Не виключено, що ініціатором ідеї був фінансовий директор компанії Олег Швець. Крім того, частина коштів "Аграрного фонду" могла бути виведена шляхом купівлі акцій сумнівних венчурних фондів "Будагрнокапитал" і "Бенефіт-капітал".

Будучи в довірчих відносинах з Олегом Бахматюком і розуміючи, як влаштована діяльність аграрних державних підприємств, Радченко провів переговори про відновлення контролю над "Аграрним фондом" і запропонував віддати в його управління "Державну продовольчу-зернову корпорацію України" яка куди цікавіша вищезгаданого підприємства. Після цього він запропонував Ігорю Петрашку в якості топ-менеджера кандидатуру свого радника Дениса Пугача.

Саме останній нібито ініціював призначення на дочірні підприємства "Аграрного фонду" — "Агрофонд-зерно" свого родича Антона Синельнікова, через якого міг контролювати схему по присвоєнню цукру Державної спеціалізованої бюджетної установи Аграрний фонд.

26 лютого 2019 року на підставі постанови Печерського районного суду міста Києва, цукор, який був на балансі Державної спеціалізованої бюджетної установи Аграрний фонд в кількості 26 тисяч тонн, передано в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційної діяльності, у якого його викупила "Агрофонд-зерно" в 10 разів дешевше ринкової вартості.

Незабаром весь обсяг успішно був реалізований за готівкові кошти, при цьому підписані документи по угоді можуть виявитися фіктивними, що могло дозволити організатору схеми заробити близько 8 млн доларів США.

Таким чином, не виключено, що новий Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко планує повернути управління "Аграрного фонду", а також віддати "Державну продовольчу-зернову корпорацію України" людям Андрія Радченка, основним завданням яких може стати фінансування проектів Олега Бахматюка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!