Головна Новини Бізнес економіка В МВФ заявили, що викликаний коронавірусом глобальний спад економіки набагато гірше фінансової кризи
commentss НОВИНИ Всі новини

В МВФ заявили, що викликаний коронавірусом глобальний спад економіки набагато гірше фінансової кризи

Глава МВФ Крісталіна Георгієва закликала країни з розвиненою економікою активізувати свої зусилля з надання допомоги країнам і ринкам, що розвиваються

4 квітня 2020, 14:31 comments2459
Поділіться публікацією:
В МВФ заявили, що викликаний коронавірусом глобальний спад економіки набагато гірше фінансової кризи

Пандемія коронавірусу привела світову економіку до застою і занурила світ у рецесію, яка буде набагато гірше, ніж глобальна фінансова криза 2008 року, заявила глава Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.

Директор-розпорядник МВФ, виступаючи на спільній прес-конференції з лідером Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) закликала країни з розвиненою економікою активізувати свої зусилля з надання допомоги країнам, що розвиваються, і ринкам, що розвиваються в подоланні економічних і медичних наслідків пандемії.

Президент Світового банку Девід Малпасс повторив її прогноз у своєму пості на LinkedIn, написавши, що крім наслідків для здоров'я від пандемії COVID-19, очікується серйозна глобальна рецесія.

Більше 1 мільйона чоловік у всьому світі були інфіковані COVID-19 і більше 60 000 померли.

Крісталіна Георгієва заявила, що МВФ співпрацює зі Світовим банком та ВООЗ, щоб активізувати їх заклик до Китаю та інших офіційних двосторонніх кредиторів призупинити збір боргів з найбідніших країн принаймні на рік, поки пандемія не вщухне.

Глава МВФ заявила, що Китай конструктивно займається цим питанням, і МВФ в найближчі тижні буде працювати над конкретною пропозицією спільно з Паризьким клубом країн-кредиторів, групою 20 найбільших економік і Світовим банком для розгляду на щорічних весняних нарадах, які будуть проводитися в режимі он-лайн приблизно через два тижні.

Темні часи для людства

Ринки, що розвиваються, і економіки, що розвиваються, сильно постраждали від кризи, зазначає Георгієва, акцентуючи увагу на тому, що майже 90 млрд дол. інвестицій вже витекли з ринків, що розвиваються, – набагато більше, ніж під час фінансової кризи. Деякі країни також страждають від різкого падіння цін на сировинні товари.

За її словами, більше 90 країн – майже половина із 189 членів МВФ – звернулися за надзвичайним фінансуванням до МВФ для реагування на цю пандемію.

МВФ і ВООЗ закликали використовувати надзвичайну допомогу головним чином для зміцнення систем охорони здоров'я, оплати праці лікарів і медсестер і придбання захисних засобів.

Георгієва сказала, що МВФ готовий використовувати стільки своєї військової скарбниці в розмірі 1 трлн дол. в якості фінансового потенціалу, скільки буде потрібно. Вона також заявила, що центральні банки і міністри фінансів вже зробила безпрецедентні кроки щодо пом'якшення наслідків пандемії і стабілізації ринків, проте необхідно продовжувати роботу з підтримання припливу ліквідності, особливо на ринки, що розвиваються.

З цією метою рада МВФ в найближчі дні розгляне пропозицію про створення нової лінії короткострокової ліквідності для надання допомоги у наданні коштів країнам, що стикаються з проблемами. Георгієва також закликала центральні банки і особливо ФРС США продовжувати пропонувати своп-лінії.

Раніше "Коментарі" писали, що міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про те, що Міністерство фінансів погодило з Міжнародним валютним фондом переказ в розмірі 5 мільярдів доларів у державний бюджет України до кінця 2020 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!