Стало відомо, які продукти найбільше подорожчали в Україні за час карантину

Високий попит на ряд продуктів зберігатиметься і після пом’якшення та повного скасування карантину

Найбільше за час карантину в Україні подорожчало м'ясо, картопля та гречана крупа. Про це заявив старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", к.е.н. Ярослав Навроцький, йдеться на сайті установи.

Як розповів Навроцький, запровадження в Україні карантинних заходів порушило або кардинально змінило логістичні шляхи поставок агропродовольчих товарів, що суттєво впливатиме на сектор навіть після пом’якшення та повного скасування обмежень.

Так, зниження попиту торкнеться груп дорогих товарів та товарів з високою доданою вартістю. Йдеться про виробництво м’яса, насамперед великої рогатої худоби, ціни на яке невпинно збільшується. Якщо у квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) у роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то у січні – 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2%, до 157,22 грн/кг. Зазначається, що найбільш перспективним виглядає сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що найбільш дешеве.

Крім того, можуть постраждати сегменти молочної галузі, що виробляють дорогі сири та інші молочні продукти високої якості.

За прогнозами експерта, найбільш імовірним буде підвищення попиту на продукти борщового набору: цибуля, морква, картопля, буряк, а також яблука, адже вони є порівняно дешевими товарами довготривалого зберігання.

Зазначається, що ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг у січні до 15,26 грн/кг у квітні.

Однак відбуватиметься зниження попиту на групи товарів нетривалого зберігання: томати, огірки, ягоди та зелень.

Також прогнозується високий попит на так звані "кризові" види зерна та крупи. Додамо, що з лютого 2019 року до лютого 2020 року середньомісячна ціна гречки у торгівельних мережах зросла на 74,5%: з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг. А лише протягом березня-квітня цього року гречка подорожчала на 43,2 %, до 43,22 грн/кг.

За інформацією експерта, підвищиться попит і на місцеві продукти з низьким ціновим порогом, особливо після відновлення роботи ринків. А ось попит на тропічні види фруктів і овочів, горіхи та органічну продукцію знизиться через небюджетну вартість. Натомість збережеться попит на часник, цибулю, імбир і лимон, бо ці продукти населення вважає корисними для підтримки імунітету.

Раніше портал "Коментарі" повідомив, що Кабмін збирається регулювати ціни на продукти. Державне регулювання цін на окремі види товарів планують ввести до кінця карантину.