Головна Новини Бізнес економіка Створення робочих місць в Україні: пусте вливання коштів і "шлях Голобородька"
commentss НОВИНИ Всі новини

Створення робочих місць в Україні: пусте вливання коштів і "шлях Голобородька"

В Україні хочуть створити сотні тисяч робочих місць, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку в умовах кризи

14 травня 2020, 15:20 comments3679
Поділіться публікацією:
Створення робочих місць в Україні: пусте вливання коштів і "шлях Голобородька"

Уряд України планує протягом місяця створити 154 тисяч робочих місць у сфері будівництва доріг, 150 тисяч – у благоустрої та 85 тисяч – в сільському господарстві. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці ініціативи, а також розповіли, де ще можна створити нові робочі місця, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку в умовах кризи.

Попит на працівників у регіональному розрізі

Проблема в тому, що в умовах ймовірної кризи основна маса тепер вільних працівників – не люди фізичної праці, зазначає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

"Це можуть бути сфера торгівлі, громадського харчування, турсервісу і так далі. І вони навряд чи будуть шукати роботу в будівництві, сільському господарстві, – каже експерт. – На ці робочі місця, можливо, могли б претендувати вивільнені різноробочі та частина трудових мігрантів. Але їх небагато".

Безробіття в умовах нинішньої кризи буде мати структурний характер, впевнений Ярослав Жаліло. Він також зазначає, що не завдання уряду – створювати постійні робочі місця.

"Крім, хіба що, деяких бюджетних сфер, типу соцдопомоги. При цьому мені абсолютно незрозуміло, як держава буде створювати робочі місця в сільському господарстві, – каже експерт. – Завдання уряду – сприяти розвитку бізнесу, який і буде створювати робочі місця в різних секторах".

Тому, наголошує Ярослав Жаліло, основний вплив на ринок праці мають надати лібералізація і стимулювання підприємництва, інвестиційної діяльності, особливо у трудонадлишкових територіях.

"В короткому періоді держава може також сприяти інформації про попит на працівників у регіональному розрізі, здійснювати перепідготовку, – вважає експерт. – У середньостроковому періоді – прогнозування ринків праці та організація професійної підготовки і державного замовлення у вишах. Зростає роль регіонів: вони можуть і самі створювати робочі місця в комунальній сфері, і залучати бізнес, і прогнозувати попит на працівників, і формувати професійну підготовку".

Створення потужностей

Зараз робочі місця треба створювати в тих сферах, які здатні генерувати додану вартість. В інших випадках, це буде порожнє вливання коштів, впевнена доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаковська.

"Сьогодні ми зіткнулися з серйозними проблемами. Україна продовжує залишатися сировинним придатком розвинених економік світу. Тому зараз з'явився унікальний шанс для нашої країни переорієнтувати національну економіку на виробництво готової продукції, – підкреслює Ольга Ходаковська. – З одного боку, це послабить імпортозалежність України. З іншого – забезпечить зростання ВВП країни. Тому і створення робочих місць повинно орієнтуватися на сфери, які забезпечують виробництво продукції з більшою доданою вартістю".

За словами експерта, досі ми продовжуємо імпортувати велику кількість продукції фармацевтичної промисловості, де негативне зовнішньоторговельне сальдо, за даними 2019 року, становить 1891 млн доларів.

"Тобто ми імпортуємо в рази більше, ніж купуємо на світових ринках, – пояснює доктор економічних наук. – Те ж саме стосується миючих засобів, мила, пральних порошків, паперу та картону, текстильних і керамічних виробів, скла, готової харчової продукції, напівфабрикатів, кормів. І цей перелік не є вичерпним... Проте значною мірою Україна могла б виробляти цю продукцію всередині країни".

Уваги заслуговує і такий напрямок як створення потужностей, а, відповідно, і робочих місць у сфері переробки та утилізації відходів, впевнена Ольга Ходаковська.

"Проблема відходів є надзвичайно актуальною не тільки для України, – підкреслює експерт. – Зараз вся планета потопає у смітті. Сортувальні лінії потроху з'являються в Україні. А ось з переробними заводами поки ситуація просувається повільно. Звичайно, одномоментно створити робочі місця в згаданих сферах не вийде, але і служити вони будуть не один день. Це – капітальні, довгострокові проекти, над якими потрібно працювати, якщо ми хочемо подолати сировинне ярмо і вирватися з ями, в якій сидимо вже не один рік".

"Не заважати"

Будівництво доріг це звичайно добре, зазначає політолог Андрій Горбенко. Але це – лише тимчасові робочі місця, та ще й з низькою кваліфікацією. А значить – там низькі зарплати. Тому економіці це мало допоможе.

"Для того, щоб допомагати економіці, потрібно не заважати створювати робочі місця малому і середньому бізнесу. А для цього необхідно змінювати податкову систему. На що уряд абсолютно не готовий", – упевнений експерт.

До того ж, наголошує Андрій Горбенко, на будівництві доріг більше вкрадуть, ніж побудують чи видадуть зарплат на створених трудових місцях.

"І тут Зеленський досить символічно повторює шлях свого героя Голобородька зі скетчу про будівництво доріг, – вважає політолог. – Тому ці заяви скоріше схожі на дурний жарт, ніж на "боротьбу з кризою".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!