Головна Новини Бізнес економіка Ломбарди-обмінники: названі плюси і мінуси нових правил роботи ломбардів в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ломбарди-обмінники: названі плюси і мінуси нових правил роботи ломбардів в Україні

Експерти оцінили майбутні нововведення в регулюванні діяльності ломбардів в Україні, представлені Нацбанком

15 травня 2020, 12:43 comments3125
Поділіться публікацією:
Ломбарди-обмінники: названі плюси і мінуси нових правил роботи ломбардів в Україні

Національний банк України (НБУ) опублікував Білу книгу "Майбутнє регулювання діяльності ломбардів". Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей секторальний документ про правила роботи ломбардів після того, як Нацбанк стане регулятором ринків небанківських фінансових послуг.

Зокрема, одним з нововведень для ломбардів є дозвіл на вчинення обмінних операцій з валютою.

"Ломбардам пора готуватися до гарної прочуханки протягом найближчих п'яти років"

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос звертає увагу, що представлений документ є продовженням Стратегії реформування фінансового сектору до 2025 року.

"Мода щоразу називати якось цікаво документ стала захоплювати нас. Але на ефективність вона не впливає, навіть швидше зводить нанівець спадкоємність документації, – вважає експерт. – Слід визнати, що ломбарди (а ще "обмінки") загралися у вседозволеність. Перше – кількість учасників ринку настільки зросла, що ніяка комісія з її секретаріатом не впорається з валом можливих і чинних проблем. Друге – на ринку сформувалися "білі та пухнасті" лідери, які працюю в ногу з часом, але масовка живе в 90-тих – і подумки, і морально, і організаційно. Третє – фінансова грамотність споживачів фінансових послуг – ще той рівень непрохідного лісу. Хто з позичальників вуличних ломбардів орієнтується, які документи слід підписати при заставі? Про касові чеки і розписки про збереження відповіді просто промовчимо. Цю "стайню" потрібно чистити".

Але НБУ, підкреслює Андрій Кривонос, не звик працювати з сектором понад 200 суб'єктів.

"Для нього, – продовжує експерт, – сектор регулювання повинен збиратися в залі засідання правління. Навіть на конференції щодо роз'яснення Спліта потрібні були гроші грантодавців і конференц-зали готелів у різних регіонах. Максимально загострюю увагу всіх – для НБУ більше 200 суб'єктів – це не ринок, а хаос, що не підлягає регулюванню і аналізу. Зрозуміло, що тепер НБУ доведеться вчитися новій формі роботи. Але тоді потрібно прийняти рішення про те, чого позбутися у внутрішній роботі. І час говорити відкрито, що статистика та аналіз фінансового ринку повинні піти з компетенції НБУ в сьогоднішній формі реалізації (продовження реформи Держстату та підвищення ролі Мінекономіки, як би його сьогодні не називали, це – єдине рішення)".

Що для самих ломбардів, то вони теж постраждають, впевнений Андрій Кривонос.

"Особливо повинні постраждати нелідери – повноважень НБУ на сьогодні досить, щоб залучити поліцію і суди для вичищення ринку від "чорних" ломбардів, – підкреслює експерт. – А у них точно є подвійні комісії, розширення переліку прийнятих товарів у заставу без наявності персоналу з відповідними знаннями, відсутність обладнання для оцінки предмета застави. Ну і – порушення вимог до приміщень, згідно з ліцензійними умовами. Онлайн-ломбард – у нашому регулюванні ще те шахрайство! Ломбардам пора готуватися до гарної прочуханки протягом найближчих п'яти років. Клієнтам – до підняття цін і зменшення кількості точок "швидких грошей під заставу". А псевдофінансистам – до кримінальних термінів".

"Маємо всі шанси побачити змагання між Нацбанком і парламентом в частині підходу до регулювання ринку фінпослуг"

Діяльність ломбардів дуже часто (і небезпідставно) піддається критиці через непрозорість, скупки краденого майна, приховування реальних показників і так далі, підкреслює політичний і економічний експерт Валерій Клочок.

"Окремого закону, який би регулював діяльність ломбардів в Україні, на сьогодні немає, – говорить експерт. – Правове регулювання здійснюється на підставі чинного закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та розробленого держкомісією з регулювання ринків фінансових послуг України положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами. Положення чітко фіксує, що ломбарди мають право видавати кредити виключно фізичним особам".

Валерій Клочок зазначає, що станом на кінець першого півріччя 2019 року в Державному реєстрі фінансових установ налічувалося 343 ломбарди та 6120 відокремлених підрозділів ломбардів, активи яких становили понад 4 млрд. А обсяги послуг (наданих кредитів) перевалювали за 10 млрд на рік.

"Незважаючи на "відсутність регулювання на рівні спеціального закону основ створення ломбардів та їх діяльності Україні", представники правлячої коаліції в кінці минулого року зареєстрували відповідний проект закону про ломбарди і ломбардну діяльність (№ 2674 від 26.12.2019), – продовжує експерт. – Втім центробанк не бачить необхідності у прийнятті окремого закону "Про ломбарди і ломбардну діяльність". Діяльність ломбардів буде регулюватися майбутнім законом "Про фінансові компанії" разом з іншими видами діяльності з надання фінансових послуг без підвищеного ризику – факторингом, фінансовим лізингом і кредитуванням фінансовими компаніями. Тому ми маємо всі шанси побачити змагальний процес між Нацбанком і парламентом в частині підходу до регулювання ринку фінпослуг".

На думку експерта, підготовлена НБУ Біла Книга "Майбутнє регулювання діяльності ломбардів", враховуючи концептуальність підходу до питання врегулювання діяльності ломбардів, заслуговує уваги. Так, Валерій Клочок відзначає доцільність у:

- захисті прав клієнтів ломбардів;

- підвищенні рівня інформування клієнтів про умови ломбардного кредитування;

- спрощенні вимог до ломбардів щодо приміщення і місця надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів;

- наданні можливості здійснювати готівковий обмін валют та переказ коштів без відкриття рахунків.

"Останній пункт якщо і буде суперечливим, то тільки в частині конкуренції операторів, що надають такі послуги, – вважає експерт. – Тим більше, дуже показовим в цій частині є прагнення Укрпошти розширити свої фінансові послуги до рівня банку. Відповідний законопроект уже не перше скликання знаходиться в парламенті. Що стосується ініціативи НБУ щодо регулювання діяльності ломбардів, то поки не готовий сам законопроект, давати оцінку механізмів регулювання досить складно. Тим більше незрозуміло, яку саме роль приміряє на себе Нацбанк у цьому процесі – та яку залишить Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків небанківських фінансових послуг".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Нацбанку підрахували прибуток банківського сектору України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!