Юрій Голик представив повну карту всієї соціальної інфраструктури України

Юрій Голик представив електронну карту, на якій нанесено всі школи, дитячі садки, лікарні та ін.

Неможливо управляти тим, що не можна виміряти. Це стосується в тому числі інфраструктури. Тепер всі бажаючі можуть побачити повну картину об'єктів соціальної інфраструктури в країні. Представив карту в Facebook Юрій Голик.

"Відкрию страшну, напевно, таємницю для багатьох чиновників, але є тестовий варіант карти інфраструктури України, створеної нами восени минулого року і її копія на сайті Кабінету Міністрів gis.kmu.gov.ua. На цій карті нанесені всі школи, дитячі садки, лікарні, клуби, дороги, бібліотеки, кінотеатри, ДЮСШ, стадіони, спортивні центри, суди, ЦНАП і т.д. ", - повідомив Голик.

Держава щороку витрачає десятки мільярдів гривень на утримання інфраструктури. Але ніхто не задавався питанням - чому ми витрачаємо саме стільки на це?

"Можливо, десь потрібна школа, а її немає, а десь в школі вчиться 50 осіб, при її потужності в 500 учнів. Повсюдно переповнені дитячі садки. А в ЦНАП жителю ось цього населеного пункту потрібно їхати дві години. А ось з цієї точки до найближчої лікарні не 20 хвилин везти хворого на швидкій, а півтори години", - міркує Голик.

Він нагадав, що в програмі дій попереднього уряду були прописані чіткі KPI (критерії ефективності) для кожної мережи. Наприклад, шкільний автобус повинен доставляти дітей не більше ніж за 30 хвилин по хороших дорогах; сімейний лікар або фельдшер знаходиться не далі ніж в 7 км; поліція приїжджає на виклик за 10 хвилин в місті і за 20 в сільській місцевості; діти з інтернатів протягом місяця потрапляють в малий груповий будинок або груповий будинок сімейного типу.

"Для того, щоб ці KPI були досягнуті, на карту були нанесені всі мережи та проведено аналіз по кожній з них. Де KPI виконуються, де ні. Де яких об'єктів інфраструктури досить, де ні", - пояснює Голик.

"Єдине, чого ми з Дмитром Дубілетом не встигли зробити - прив'язати до цієї карти дані бюджетів всіх рівнів, щоб кожен міг клацнути на умовну школу і подивитися скільки фінансування виділяється на неї з бюджетів яких рівнів", - додав він.

Раніше він представив особи "Великого будівництва" - людей, які своїми руками втілюють в життя масштабний інфраструктурний проект, ініційований Президентом Володимиром Зеленським.