Головна Новини Бізнес економіка Українцям можуть скасувати пільги на електроенергію - вся справа в "зеленому" тарифі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям можуть скасувати пільги на електроенергію - вся справа в "зеленому" тарифі

Електроенергія за пільговим тарифом для українців може стати недоступною через лобіювання "зеленого" тарифу

24 травня 2020, 15:29 comments3972
Поділіться публікацією:
Українцям можуть скасувати пільги на електроенергію - вся справа в "зеленому" тарифі

В. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец ініціювала скасування пільгового тарифу на електроенергію за перші 100 кВт-години для населення з 1 жовтня 2020 року, щоб забезпечити оплату "зеленого тарифу" виробникам сонячних і вітрових електростанцій. Про це повідомив Бізнес Цензор з посиланням на свої джерела в Минэкоэнерго та проект Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами сонячних і вітрових електростанцій.

Згідно з проектом меморандуму, від скасування пільгового тарифу для населення з 1.10.2020 Минекоенерго розраховувало додатково зібрати з населення на енергоринок 3,1 млрд. грн. У річному обчисленні населення повинне було б заплатити 11,6 млрд. грн. Таким рішенням Міненерго фактично пропонує зібрати з населення кошти, необхідні для оплати зеленим. Крім того, додаткові витрати передбачається перекласти на промисловість і підняти тариф "Укренерго".

Бізнес Цензор уточнює, що проект меморандуму був представлений президенту Володимиру Зеленському, однак він відмовився його затвердити.

Мабуть, це означає, що Міненерго не змогло домовитися з виробниками "зеленої" електроенергії про умови, що дозволяють подолати кризу в енергетиці. Новий проект меморандуму не відповідає початковим домовленостями з Міненерго і передбачає — для виробників сонячної електроенергії зниження тарифу на 15% (замість 25%), а для виробників вітрової електроенергії на 7,5% (замість 12,5%)

Нагадаємо, "зелена" генерація виробляє 8% електроенергії, при цьому на частку альтернативної енергетики припадає 26% всіх платежів в системі. В Україні тариф для виробників електроенергії найвищий у Європі й становить 4,27 грн. Для порівняння атомна генерація продає е/е за 57 коп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!