Головна Новини Бізнес фінанси Страховики заявили про неконституційність закону про «СПЛІТ»,- ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Страховики заявили про неконституційність закону про «СПЛІТ»,- ЗМІ

Асоціація «Страховий бізнес» наполягає на невідповідності закону про «СПЛІТ», який передбачає ліквідацію регулятора ринку страхування Нацкомфінпослуг, Конституції України

28 серпня 2019, 14:06 comments2080
Поділіться публікацією:
Страховики заявили про неконституційність закону про «СПЛІТ»,- ЗМІ

Страховики побоюються, що передача функцій регулятора Національному банку і Комісії з цінних паперів, яку підтримує команда президента Володимира Зеленського, дестабілізує ринок страхування. Крім того, законопроект нібито носить антибізнесовий характер і містить серйозні корупційні ризики, передає "112 Україна".

"СПЛІТ" — це не реформа, а порушення Конституції", — заявив глава Асоціації В'ячеслав Черняховський.

Члени Асоціації вже розіслали колективні листи керівникам парламентських фракцій Верховної Ради нового скликання та позафракційним депутатам з проханням не допустити прийняття цього законопроекту. Вони побоюються, що НБУ почне масштабний вивід гравців страхового ринку, як це відбулося з банківським сектором.

Колишній в. о. глави Нацкомфінпослуг та екснардеп Максим Поляков назвав ідею "СПЛІТа" політичною та неконституційною.

"Сама ідея "СПЛІТа" має мало спільного з вимогами наших закордонних донорів. Швидше, це формат "дії заради дій". Але по суті — це повністю ідея Гонтарєвої і Рожкової... Особисто мені Гонтарєва погрожувала, "передаючи привіти" на комітеті, у зв'язку з тим, що я блокував рух цього питання. Запропонована ідея "СПЛІТа" суперечить Конституції, про що зазначено у висновку парламентської експертної ради", — підкреслив екснардеп.

За словами Полякова, більшість представників фінансового сектору не підтримує створення мегарегулятора, що це є грубим переділом ринку без урахування інтересів споживачів фінансових послуг. На сьогодні захист інтересів споживачів фінпослуг входить до повноважень Нацкомфінпослуг.

Акціонер страхової компанії "SALAMANDRA" Юрій Явтушенко, в свою чергу, головною проблемою в можливому створенні мегарегулятора бачить керівництво нової структури.

"Мегарегулятор — це непогано, але треба розуміти, що за люди будуть в керуванні. Якщо, не дай Бог, Гонтарєва з Ворушиліною — тоді це кошмар. Банківський сектор, економіку, гривню вони вже знищили", — переконаний Явтушенко.

Акціонер СК висловив надію, що буде узгоджено проміжне рішення з керівництвом Нацкомфінпослуг, "яка буде діяти жорстко і швидко, і якій дадуть в допомогу оновлене СБУ, щоб вичистити ці стайні".

Крім того, експерти констатують, що Нацбанку не вдається знайти позитивний баланс у консультаціях з небанківським сектором з даного питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!