Українські аеропорти вимагають від Мінінфраструктури скасувати несправедливі ставки

Асоціація «Аеропорти України» цивільної авіації вимагає від Міністерства інфраструктури та Антимонопольного комітету України скасувати ставки за послуги з аеронавігаційного обслуговування суден, які, на думку членів Асоціації, є дискримінаційними

В Асоціації відзначають, що указ №415 "Про встановлення Ставок плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування повітряних суден у повітряному просторі України" був прийнятий 4 червня 2019 року. Документом були встановлені різні ставки для столичного аеропорту "Бориспіль" (643,5 євро) та інших українських аеропортів (901,68 євро). Однак, відповідно до раніше діючого наказу №669, ставка була єдиною для всіх аеропортів і становила 873,77 євро. А зміна розміру ставок призведе до здешевлення авіаперельотів на внутрішніх і міжнародних рейсах з "Борисполя" і подорожчанню перельотів з інших аеропортів.

Члени Асоціації наполягають, що попереднє керівництво Міністерства навмисне створило дискримінаційні умови співпраці з авіакомпаніями в інтересах одного оператора, чим грубо порушили власний Стратегічний план розвитку авіатранспорту, який гарантував рівні і конкурентні умови для учасників ринку.

У зв'язку з цим Асоціація звернулася до Антимонопольного комітету України із заявою про порушення законодавства про захист вільної конкуренції, а також проханням визнати антиконкурентним і скасувати указ Мінінфраструктури №415. Від нового керівництва відомства представники галузі чекають встановлення єдиної для всіх аеропортів ставки. Звернення підтримали Міжнародні аеропорти "Київ", "Вінниця", "Харків" та ін.