Головна Новини Бізнес фінанси Відмова від трудових книжок може «позбавити» людей стажу, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова від трудових книжок може «позбавити» людей стажу, - експерт

В Україні вже фактично діє електронна трудова книжка

10 жовтня 2019, 16:35 comments2064
Поділіться публікацією:
Відмова від трудових книжок може «позбавити» людей стажу, - експерт

В Україні мають намір прийняти законопроект і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" позитив і ризики такого кроку.

Спеціаліст економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін вважає, що відмовитися від трудових книжок потрібно було давно і перевести кадрову документацію в електронний вигляд.

"Держава вже рік тому зробило крок у цьому напрямку, зобов'язавши всі підприємства подавати прийом на роботу та переміщення всередині підприємства за державним класифікатором у звіті ЄСВ. Таким чином, фактично вже організована електронна трудова книжка, яка зберігається на серверах держави. Тому всім новим співробітникам, що входять на ринок праці, паперова трудова книжка вже не потрібна", — пояснив Монін.

Однак виникає проблема з даними співробітників, які вже працевлаштовані. За словами міністра Кабінету міністрів Дмитра Дубілета, в електронних реєстрах держави є дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року. Він додав, що ці дані будуть використовуватися для розрахунку пенсій та інших соціальних виплат.

На цей момент звертає увагу і політичний експерт Світлана Кушнір.

"Облік за формою 8-ДР (довідка про суми виплачених доходів і утриманих сум прибуткового податку) трудового стажу ведеться бухгалтерами на підприємствах лише з 2000 року. Синхронізація з Пенсійним фондом України (ПФУ) по трудовому стажу та відрахуваннями до 2000 року не проведена. Так що відмова від паперової версії трудової книжки для низки майбутніх пенсіонерів може бути чревата втратою трудового стажу, якого немає в електронному вигляді", — пояснила експерт.

Кушнір також назвала правильною ініціативу уряду щодо того, щоб у кожної працюючої людини був персональний кабінет в ПФУ зі своїм персональним ключем. Це дозволить бачити, скільки пенсійних накопичень вже є, які зроблені відрахування.

"Але важливо, щоб Кабмін не "забув" про тих працівників, які заробляли свій трудовий стаж і робили відрахування до ПФУ без електронної системи обліку внесків. Крім того, потрібно відповідально підійти до питання захисту персональних даних, щоб не було маніпуляцій зі стажем і відрахуваннями. Плюс – слід вирішити питання щодо підприємств-боржників до ПФУ, через які люди, що мають пенсійний вік, не можуть отримати пенсію", — наголосила експерт, наголосивши на необхідності врахувати всі ці фактори.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Дмитро Дубілет розраховує за 6-9 місяців перевести в електронний формат документи, що стосуються кадрових питань в держорганах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!