Головна Новини Бізнес фінанси "Чорне золото": по всьому світу значно подорожчала кава
commentss НОВИНИ Всі новини

"Чорне золото": по всьому світу значно подорожчала кава

Причиною підвищення вартості кавових зерен - зниження виробництва у Латинській Америці

28 листопада 2019, 12:26 comments1879
Поділіться публікацією:
"Чорне золото": по всьому світу значно подорожчала кава

За останні кілька тижнів ціни на кавові зерна значно зросли, як наслідок зниження урожайності та виробництва у Латинській Америці. Про це передає "Інтерфакс-Україна", посилаючись на західну пресу.

Котирування договорів на ціни і терміни поставки (ф'ючерси — прим. ред.) досягли $1,173 за фунт на Intercontinental Exchange (ICE) у порівнянні з приблизно 93 центів в середині жовтня через побоювання недостатності поставок.

При цьому запаси кави на складах, що відслідковуються ICE, впали майже на 78 тис. мішків в 60 кг за останні тижні. Трейдери вважають, що основною причиною цього є зниження врожаю в Гондурасі, третьому за величиною виробнику арабіки в світі, через надзвичайно посушливу погоду. Погані погодні умови спостерігаються також в Бразилії і Перу.

Арабіка росте переважно в країнах Латинської Америки. Частка Гондурасу в світовому виробництві становить менше 10%, однак основна маса кави має сертифікат ICE, що надходить на біржу з цієї країни. В результаті гондураська кава має непропорційно великий вплив на формування цін, відзначає сировинної брокер Marex Spectron.

Як розповів директор з торгівлі Comexim USA Родріго Коста, таке скорочення запасів кави може бути ознакою інтересу великих інституціональних інвесторів.

Міжнародна організація кави (ICO) прогнозує, що виробництво кави в 2019-2020 сільськогосподарському році знизиться на 0,9% — до 167 млн 400 тис. мішків, що становить близько 10 млн тонн. Урожай арабіки, зокрема, може впасти на 2,7% — до 95 млн мішків. Це буде мінімальний обсяг виробництва за останні чотири роки.

У той же час попит на каву в світі, як очікується, буде підвищуватися. Зокрема, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні прогнозується зростання на 3% в найближчий рік, в Європі — на 1-2%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!