Головна Новини Бізнес фінанси У Раді розкритикували проект про банківську реформу "Укрпошти"
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді розкритикували проект про банківську реформу "Укрпошти"

Зарубіжні партнери України стурбовані розширенням фінансових повноважень Укрпошти

13 травня 2020, 22:05 comments1621
Поділіться публікацією:
У Раді розкритикували проект про банківську реформу "Укрпошти"

Зараз в комітетах Верховної ради розглядається законопроект №2788 про наділення національного оператора поштового зв'язку "Укрпошта" повноваженнями, притаманними виключно банкам.

Згідно з ним "Укрпошті" дозволять обслуговувати поштові вклади, рахунки, обмінювати валюту, здійснювати посередницькі операції.

Це вже не перша спроба надати розширені функції поштовому оператору. Так, у 2017 році аналогічний законопроект №6601 потрапив під прес критики в Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради і був відкликаний.

На думку окремих депутатів, новий законопроект прописаний так, що реформа обнулить обіцяні авторами вигоди від її прийняття.

"Не розумію сенсу випускати на ринок структуру, яка до цього не готова. Розглянемо кожну країну окремо — у них окремі структури в складі поштового оператора, з виконанням ключових критеріїв, які виконують банки", — прокоментувала законопроект депутат Ніна Южаніна.

Зокрема, надання "Укрпошті" банківських функцій можна розцінити як втручання держави в банківський сектор, де і без того надмірна державна монополізація.

Крім цього, в проекті не передбачений контроль Нацбанку над "Укрпоштою" — оператор не отримає статусу фінансової установи, і НБУ не зможе регулювати його роботу, як це відбувається з банками.

Експерти також відзначають, що, хоча "Укрпошта" і братиме участь в системі гарантування вкладів, оператор поштового зв'язку буде звільнений від сплати збору в 1% капіталу. При цьому, будь-які фінансові проблеми "Укрпошти" будуть покриватися за рахунок держави. Крім цього експерти говорять про ризики зловживань в "Укрпошті" і додають, що міжнародні партнери можуть задати питання про надані оператору неконкурентних переваги.

Про своє бачення ситуації з реформою "Укрпошти" розповів представник Світового банку під час обговорення проекту на комітеті парламенту.

"Модель, яка пропонується, це outdating, більшість країн відішло від неї. Можна знайти дуже мало країн, які мають поштовий акаунт на балансі ... Ми б не рекомендували створювати модель, від якої світ відмовився", — сказав він.

Таким чином, як пише РБК, наділяти "Укрпошту" банківськими функціями можна лише шляхом створення окремої банківської структури або на рівних умовах з іншими банками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!